Днес знаци предупреждават посетителите за опасността от задушаване или да бъдат погълнат от разтворилата се земя, но в стария миньорски град Сентралия, в щата Пенсилвания, някога са живели над 1 000 души.

Сега той е просто един димящ, призрачен град, който гори от повече от половин век.

Всичко започва със запалването на огън преди Деня на труда през 1962 г., който имал за цел да изгори старо сметище. Проблемът е, че старото сметище било и стара мина свързана с изоставена подземна мрежа от тунели пълни с въглища.

Градът успял да изгаси огъня над земята, но пламналият пожар под повърхността бил много по-голям и в крайна сметка се разпространил под централната част на Сентралия.

Вижте още: 20 от най-ужасяващите места на Земята

"Заради огромни пропуски и грешни решения през годините подземният огън се разпространил до такава степен, че на практика унищожил град Сентралия и всички трябвало да се изнесат," споделя Дейвид Декок, историк от Пенсилвания пред Associated Press.

Огънят се разпространил толкова много и бил толкова унищожителен и безкраен, че се смята, че под земята има въглища той да продължи да гори още 250. През 1980 г. по-голяма част от хората се изнасят от града като там остават да живеят едва около 10-ина семейства.

Днес Сентралия съществува само като зловеща мрежа от улици, а отклоненията за къщите изчезват в празни парцели. В града има множество останки, свидетелстващи за живота преди време, както и Джон Локитис и още 11 души, които отказват да го напуснат.

През годините на няколко места в земята се образували огромни пукнатини, откъдето периодично излизат серни газове. През зимата снегът се топи на местата, където земята е топла.