Индустриалното производство в Германия се е повишило през юли, което сигнализира за доброто представяне на водещата европейска икономика. През месеца индексът се е повишил с 0.7% след изненадващото му понижение с 0.9% месец по-рано, посочиха изнесени днес официални данни.

Резултатът се оказа леко под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст от 1.1% на месечна база. На годишна база индустриалното производство в Германия се е повишило с 0.5%.

Немските производители са се облагодетелствали от силното търсене в рамките на ЕС и ръстът на икономиките от еврозоната, въпреки проблемите в Китай.

“Германия на практика се облагодетелства от добра среда, като се изключат външните фактори“, според Дейвид Милекер, главен икономист в Union Investment Privatfonds GmbH, цитиран от Bloomberg.

Строителството е отрасълът с най-силни резултати, като ръстът там е бил в размер на 3.2% на годишна база. Производството на инвестиционни стоки се е повишило с 2.8%, а на електроенергия с 1.9%. Производството на потребителски стоки се е понижило с 3.7%.

Бизнес доверието в Германия изненадващо се повиши през август, като немските компании явно пренебрегват забавянето на китайската икономика и пониженото търсене на немски стоки в страната.

Данните не въздействаха върху еврото, което продължава да се търгува в тесни граници спрямо долара, при нива от около 1.1160 долара. С около 1% нагоре се търгува днес немският DAX при нива от 10 120 пункта.