По това време през изминалата година, специалистите от Goldman Sachs направиха нова селекция сред развиващите се пазари, която нарекоха „следващите 11“. Причината – слабото представяне на традиционните развиващи се пазари от групата BRIC.

Вижте още: Кои са най-евтините развиващи се пазари

От щатската инвестиционна банка залошиха на пазари, като Филипини, Турция и Мексико, които по това време се търгува близо до рекордни стойности, след като инвеститорите бързаха да имат експозиции към тях.

Насочените от инвеститорите средства към „новите 11“ пазари доведоха до удвояване на инвестициите в сравнение с тези към традиционните BRIC-страни.

Към момента тази стратегия се оказва изключително губеща, като новите развиващи се пазари се представят далеч по зле от традиционните развиващи се пазари.

Индексът MSCI Inc. базиран на новите 11 пазара се е понижил с 19% през тази година, спрямо спада от 14% за BRIC-страните.

В същото време се наблюдава сериозен отлив на чуждестранни капитали от тези пазари, като фондът на GS е намалил активите си под управление близо наполовина спрямо основаването му преди четири години.

Перспективите за повишение на лихвите от страна на Фед през следващата седмица са сред факторите, които в най-голяма степен плашат инвеститорите.

Някои от пазарите в групата се отличават със собствени специфични проблеми, като например Турция, където политическата криза инициира сериозен спад за индекса. Поевтиняването на лирата е друг сериозен проблем пред пазара.

Акциите на най-голямата турска банка - Turkiye Garanti Bankasi AS, която се отличава със сериозно тегло в индекса например загуби 26% от стойността си от началото на годината.