Акциите на Apple поскъпват в последните дни. Това обаче не се дължи на представения нов смартфон iPhone 6S, а на амбициите на компанията, свързани с програмата за ъпгрейдване на настоящите устройства на потребителите.

Американците плащат вноски за ипотека, вноски по кредитните си карти, а защо да не правят вноски и за това да притежават най-новите устройства на компанията, смятат от Apple.

Вижте още: Apple очаква по-добри продажби на новите модели iPhone

Амбициите на програмата Apple Upgrade Program превръща в известна степен гиганта в лизингова компания.

Съгласно финансовия план, потребителите се съгласяват даплащат по 32 долара на месец за 16 гигабайтовата версия на новия iPhone. Това включва гаранция и правото да се ъпгрейднат потребителите с новия модел след година.

Основното преимущество на новата програма е фактът, че Apple си гарантира бъдещи продажби, както и това, че ще продължи да продава смартфоните си по 650 долара, (макар и на разсрочено плащане), в ера на понижаващи се цени на устройствата.

Ако Apple има успех в набирането на потребители, то въздействието върху финансите на компанията може да е огромно.

От UBS прогнозират, че акциите на компанията могат да поскъпна с около 70% спрямо настоящите си нива до 200 долара вследствие на новия приток на средства от програмата.

Много е вероятно Apple да се превърне в първата компания с пазарна капитализация от над 1 трилион долара в света.