Бежанската криза бележи вододел в германската политика, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Тази криза "ще промени политиката ни радикално. Всяка епоха носи свои предизвикателства. Ако помислим за бежанците, си даваме сметка, че ставащото в Сирия или Афганистан вече не се случва някъде надалеч, а вече е на прага ни. То ни засяга", каза Меркел, цитирана от БТА.

Трябва да се отделят повече пари за обхванатите от криза региони, "защото не можем да решим всички проблеми в Германия", отбеляза тя.

Дясната популистка партия Алтернатива за Германия (АзГ) вече има 5% подкрепа сред избирателите, сочи публикувано днес ново социологическо проучване.

Алтернатива за Германия, която се появи през 2013 г. с позиция против еврото, е увеличила подкрепата си с един процентен пункт спрямо миналата седмица, показва изследването на института Форса за сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел.

Със сегашния си резултат партията ще мине прага за влизане в долната камара на германския парламент.

През последните години АзГ наблегна на темата за миграцията с кампании с искания за по-строги ограничения за допускане на мигранти в страната.

Подкрепата за АзГ е нараснала в провинция Бавария, откъдето влизат повечето мигранти в Германия, както и в провинциите от бившата ГДР, където има силни антиимигрантски настроения.

Ръководителят на института Форса Манфред Гюлнер обяснява увеличената популярност на АзГ с изказвания на премиера на Бавария Хорст Зеехофер, който разкритикува решението на Меркел да отвори границите за сирийските бежанци.

Нападките на Зеехофер срещу Меркел "изглежда отново са направили ксенофобията социално приемлива", отбеляза той.

Самата Меркел е загубила популярност в последно време, макар и да се задържа на 49 процента подкрепа в последните две седмици. Това е най-ниският й рейтинг за тази година до момента, отбелязва ДПА.