През третото тримесечие инвеститорите, насочващи средствата си към европейски акции, са променили предпочитанията си.

Предвид на признаците, че най-лошите новини от Китай вече са заложени в нивата на акциите, инвеститорите започват да отдават своите предпочитания на компании, добиващи суровини, банки, както и на така наречените „циклични“ компании.

Вижте още: Най-лошото тримесечие за световните индекси от четири години

Други компании, привличащи погледа на хората със средства, са най-волатилните, които са много чувствителни на макроновини.

„Ако погледнете към представянето на цикличните компании и това на защитните компании, ще стане ясно, че сме там, където бяхме през март 2009 година“, според Ник Нелсън, стратег в UBS. “Така че ако очакваме възстановяване през следващата година, то цикличните компании са тези, които ще регистрират ръст“, допълва още Нелсън.

Европейските банки, които изоставаха в представянето си зад щатските си конкуренти, са изключително атрактивни, според анализаторите, както по отношение на ръста на печалбите, така и по отношение на останалите им финансови оценки, смята още специалистът от UBS.

В условията на изключване на риска на пазара инвеститорите повишиха сериозно нивата на така наречените „качествени акции“, където влизат производителите на потребителски стоки, компаниите от здравния сектор и други нециклични сектори.

Високите цени карат инвеститорите да поглеждат към изоставащите в ръста си компании от сектори, които се радваха на по-слабо внимание.

От края на миналия месец акциите на така наречените „качествени компании“ изостават в представянето си спрямо цикличните си конкуренти и схващането „качеството на първо място" вече не е в сила, според Ян Скот от Barclays.