Зелени или черни маслини – какво предпочитате да сложите на масата си? Ще кажете, че това е въпрос на вкус.

На вкус и на информиран избор. Защото най-вероятно малко от вас знаят каква е разликата между двата вида маслини, освен цвета им.

Ето и отговорът:

Разликата е в зреенето. Зелената маслина се бере неузряла и по този начин се поставя в саламурата, с която се обработва.

Зрелите маслини са черни. Те също се подлагат на обработка като зелените, но тя е различна. При тях обикновено не се използва голямо количество сол, а повече оцет и понякога вино.

Вижте още: 8 лесни начина да направите вашата храна по-здравословна

Най-популярният сорт гръцки черни маслини са Каламата, а зелени – Халкидики. Времето на беритба се определя от сорта на маслината - някои видове се берят само зелени, а други единствено когато узреят.

Когато купувате черни маслини, трябва да бъдете внимателни - черният им цвят може да не е натурален, а допълнително придобит с помощта на вещества, които далеч не са полезни – като например текстилна боя и дори сода каустик.

Освен това има различни видове черни маслини, които се различават по цвят - някои са по-тъмни, други изглеждат почти кафяви или пък сивеникави.