Не е много далеч времето, когато компания с капитализация от един милиард долара се приемаше като голяма компания. В днешно време обаче това вече не е актуално. Светът се е насочил към първата си „трилионна компания“.

Историята познава някои големи компании от миналото, които към днешна дата биха имали капитализация от над един трилион долара. Една от тях е Dutch East India Company, която през 16 век е била толкова влиятелна, че оценката й към днешна дата би била 7.4 трилиона долара, според финансовото издание Yahoo.

Един трилион долара - това се очаква да е капитализацията на най-голямата компания след някоя и друга година. А ето и петте компании, които според специалистите имат най-голям шанс първи да достигнат заветната пазарна оценка:

5. Berkshire-Hathaway

Управляваният от гениалния инвеститор Уорън Бъфет фонд Berkshire-Hathaway се различава от останалите компании, попадащи в списъка с претендентите, по това, че не заема съществена част от ежденевието на такава голяма част от световното население. Това е инвестиционен фонд, който не произвежда продукти и услуги.

Пазарната капитализация на фонда е около 340 милиарда долара към настоящия момент, което е около една трета от целената стойност. Тя расте бавно и постепенно, като почти сигурно след достатъчно дълъг период ще достигне границата от 1 трилион долара.

Въпросът е дали по-млади и технологично ориентирани компании няма да я изпреварят.

4. Exxon Mobil

Някога най-голямата по пазарна капитализация компания в света загуби сериозни позиции след поевтиняването на петрола в последната една година. Пазарната й капитализация в момента е 345 милиарда долара.

Това далеч не означава обаче, че тя губи възможност да се повиши към границата от 1 трилион долара, особено при позитивен развой при цената на петрола през следващите години.

3. Google

Гворейки за технологични компании, идва мястото и на Google, всъщност вече на Alphabet. Холдинговата компания направи сериозна стъпка в посока на един трилион долара, след като добри резултати повишиха акциите й със 7.7% в понеделник.

Пазарната й капитализация е вече 483 милиарда долара и дава сериозна заявка да премине скоро половината от пътя към трилион долара (да превиши 500 милиарда долара).

Интернет-търсачката е относително млада компания с история от едва 20 години. Бизнесът й обаче бързо се разрасна, като тя се диверсифицира сериозно през последните години, навлизайки в бизнеса с мобилни телефони и услуги и други умни устройства.

2. Microsoft

Последните три години са изключително позитивни за софтуерния производител - период, през който компанията удвои пазарната си капитализация и тя вече е 422 милиарда долара. В края на миналата седмица, след добри резултати, акциите на Microsoft се повишиха с над 10% - нещо, което не се беше случвало отдавна.

Трансформацията и преходът на компанията от изцяло софтуерна компания към компания с по-диверсифициран бизнес под управлението на новия й ръководител дават сериозни шансове Microsoft да се превърне в трилионна компания след години.

1. Apple

Разбира се, с най-големи шансове първа да достигне заветната граница от 1 трилион долара остава Apple. С пазарна капитализация от над 700 милиарда долара и предстоящи скоро резултати, тя може да се доближи още повече до заветната цел.

За сравнение, едва преди четири години, през 2011 година, компанията премина за пръв път границата от 300 милиона долара, като тя се удвои само през изминалата година. Това е изключителен ръст, който дори и да се забави, най-вероятно ще отведе Apple до това да се превърне в първата трилионна компания в света.