Щатски федерален съд присъди 650 000 долара обезщетение на български работник, който е уволнен от американски бизнесмен, след като е заплашен, че или трябва да научи английски, или ще загуби работата си.

Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му за дискриминация, обезщетение и неправомерно удържани заплати, след като е уволнен от Hebert Research. Той работи в компанията в продължение на пет години и към него не са предявявани изисквания да научи английски език.

Съдебното решение, взето по-рано този месец, присъжда да бъдат платени на Петров 300 000 долара обещетение, както и 350 000 долара наказателни щети за компанията. Няма решение обаче по обвиненията за дискриминация.

Петров, който е бивш български полицай, е нает от съпругата на Хъбърт - Съливан, която е главен оперативен директор на компанията, през 2006 г.

През петте години на поста си като портиер той е работил добре и е получавал добри отзиви за работата си. Възнаграждението му е било 12.50 долара на час, а според съдиите, той е добър служител, въпреки ограничените си познания по английски.

Петров пристига в САЩ, за да работи и да подпомага дъщеря си, която учи в Университета на Вашингтон. След като той е уволнен, не успява да си намери друга работа и се налага да се върне в България.

Изнесените в съда доказателства показват, че портиерът редовно е унижаван от своя работодател, който го третира по неуважителен и унизителен начин.

Вижте още: 10-те най-абсурдни съдебни дела в Холивуд

Българинът е обвинен в кражбата на килим, като от заплатата му е удържана сума по този повод. По-късно обвиненията са оттеглени, а адвокатите на компанията твърдят, че удръжката е грешка.

В края на септември 2011 г. Хъбърт нарежда на Петров да се запише на английски език, "ако иска да запази работата си," което не е било проблем до този момент, посочва адвокатът на Петров. Когато той не успява да го направи, е уволнен.

Хъбърт е поискал от съда да преразгледа решението и възнамерява да обжалва. Освен това твърди, че не разполага с активи, за да плати присъденото обезщетение.

Хъбърт, който в момента е на 65 години, основава Hebert Research през 1978 г., като в момента компанията дава работа на над 100 души и е една от най-големите в района.