Първите десет месеца са вече в историята и с наближаването на края на годината ще погледнем как са се представяли родните инвестиционни фондове през този период.

От началото на годината до момента индексът на сините чипове SOFIX (бенчмарка, с който ще сравняваме доходността на взаимните фондове) е загубил 14.1% от стойността си. Почти същата е доходността на индексния фонд „Алфа SOFIX Индекс“, донесъл загуба за инвеститорите от началото на годината в размер на 14.8%.

Фондовете, реализирали по-добра доходност от тази на индекса, може да се приеме, че са си свършили добре работата. Разбира се, трябва да уточним, че тук става въпрос за високодоходните фондове, или тези, инвестиращи основна част от активите си в акции.

Ясно е, че балансираните и консервативните фондове са отбелязали по-добър резултат, защото те са създадени именно с цел да предпазват инвеститорите от спад на пазара (какъвто се наблюдава през последната година и половина).

Инвеститорите обаче трябва да имат предвид, че по-консервативните фондове, освен представящи се по-добре от индекса в моменти на понижение, се представят далеч по-слабо в моменти на ръст.

Добрата новина за инвеститорите е, че от всички 109 фонда в статистиката на БАУД само четири фонда са реализирали по-лоша доходност от тази на индекса – освен фондът, базиран на SOFIX, още фондовете „Астра Комодити“, „Астра Енерджи“ и „Астра Ценни Метали“ са със загуби за инвеститорите съответно от 21.3, 27.9 и 24.2% към края на миналия месец.

Не е изненадващо, че предвид на силното представяне на международните пазари от началото на годината, с най-добро представяне сред родните фондове са тези, инвестиращи на външни пазари.

Фондът „ПФБК Восток“ оглавява класацията по дохдност, като е донесъл печалба за инвеститорите в размер на 23.96% от началото на годината до началото на ноември. Не така добро е представянето му обаче за последните 12 месеца – в размер на едва 1.56%, както и от началото на публичното му предлагане, за който период инвеститорите все още са на загуба от 6.9%.

На второ място е „Компас Глобъл Трендс“ с доходност от 10.1% от началото на годината и 12.2% за последните 12 месеца. На трета позиция сред фондовете, инвестиращи основно в акции, е фондът „Селект дивидент“, донесъл доходност за инвеститорите в размер на 7.3% от началото на годината, както и 12.6% за последната една година.

Сред фондовете, инвестиращи в облигации, челната позиция се заема от „Експат Бондс“, където инвеститорите са достигнали доходност от 10.4%, както и 11.1% за последната една година.