Британските облигации са най-зле представящите се суверенни дългови ценни книжа през последния месец. Поевтиняването на книжата става реалност в очакване от страна на инвеститорите на данните за инфлацията и прогнозата на банката за ръст на икономиката през тази седмица

Лихвите по 10-годишните британски облигации се повишиха до шестседмичен връх в понеделник вследствие на изненадващото подобрение в състоянието на промишлеността в страната.

Индексът, следящ състоянието на строителния сектор, се е понижил до 58.8 пункта спрямо 59.9 пункта през септември.

Спекулациите, че централната банка на Великобритания ще повиши нивото на лихвите, като според някои дори преди Фед, са в основата на повишението на лихвите по дълговите книжа.

Други пазарни участници са на мнение, че Британската централна банка ще последва Фед скоро след решението на резерва да повиши лихвите, като Фед се очаква да действа през декември. Това отваря възможността АЦБ да повиши лихвите в началото на следващата година.

Инвеститорите в британски дългови книжа са загубили 2% за месеца до понеделник, с което се представяха по-зле от тези, инвестирали в щатските облигации и загубили 0.9% за същия период.

Лихвите по 10-годишните облигации са при нива от 1.94% днес.