През изминалия уикенд часовник Patek Philippe стана най-скъпият, продаван някога на търг, след като бе закупен за 7.3 млн. долара.

Часовникът, който носи името 5016A, бе продаден на търг в Женева на цена, която надхвърля повече от 10 пъти оценката му от 700 000 долара. Продажбата бе осъществена след продължило девет минути напрегнато наддаване по телефона от страна на двама души.

Набраните от продажбата средства ще отидат за благотворителност.

Джобни часовници са се продавали на доста по-високи цени. Рекордът е на модела Henry Graves Supercomplication на Patek, който бе купен за 24.4 млн. долара миналата година. Продаденият през уикенда 5016A обаче постави рекорд за ръчен часовник.

Вижте още: Наръчник за часовниците на Уолстрийт

Предишният рекорд за ръчен часовник е на продажбата на Patek Philippe от 18-каратово злато, който бе купен на търг на Christie's за 5.7 млн. долара през 2010 г.

Това, което прави платената за 5016A цена особено изненадваща, е, че часовникът не прилича по нищо на другите продавани за милиони часовници. По него няма диаманти или злато. Вместо това 5016A е направен от най-обикновена неръждаема стомана със син циферблат и синя каишка.

Високата му стойността има от неговата рядкост и "усложненията". От Patek са направили само един часовник 5016A и той включва турбийон и календар. Часовникът е малък, но има цели 506 части.

От Patek са дарили часовника на търга "Единствения часовник", който се провежда на всеки две години, а приходите отиват за проучвания, свързани с болестта мускулна дистрофия на Душен.