Основната част от пазарните участници очакват Фед да прибегне към първото повишение на лихвите от девет години насам на срещата си през декември. Какво да очакват инвеститорите от резерва през следващата година обаче?

Вижте още: Защо и как балонът се надува?

На този въпрос отговорят специалисти от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. Според тях Фед ще прибегне до повишение на лихвите четири пъти през следващата година.

Според Ян Хатзиус, главен икономист в банката, лихвите ще бъдат повишени с един процентен пункт, или с по 25 базисни пункта на тримесечие, през следващата година.

Очакваното от GS повишение на лихвите е малко над това на пазара в момента, откъдето залагат ръст с 55-60 базисни пункта през следващата година.

Хатзиус предупреждава обаче, че това е консервативният сценарий, който очаква, а реалният темп на повишение може дори да е по-ускорен. Според него Фед със сигурност ще повиши лихвите на една от следващите си две срещи – през декември или януари.

Въпреки че лихвите са при нулеви нива през последните седем години, много неща са се променили оттогава. Предвид на прогреса, който щатската икономика е регистрирала от 2009 година насам, Фед трябва да прибегне до повишение на лихвите, смята Хатзиус.

Фед вече няколко пъти заяви „намерения“ за „плавно повишение на лихвите“, което до голяма степен е и залегнало в инвеститорските очаквания за политиката на резерва.