Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира, че следващата година ще са поредните слаби 12 месеца за широкия индекс S&P 500, който от началото на годината се е повишил с минималните 1.3%.

Вижте още: 13 прогнози за 2016 г. от най-ярките финансови умове

„Очакваме широкият индекс да се понижи за втора поредна година през 2016“, според Дейвид Костин, главен икономист във финансовата институция.

„Прогнозите ни за индекса към края на следващата година са за нива от 2 100 пункта, което би представлявало повишение от 1% от настоящите му нива (при 2 089 пункта). Към момента индексът се търгува с 1% над нивото си на затваряне от миналата година. С включване на дивидентите очакваме индексът да донесе за инвеститорите доходност от 3%“, допълва още Костин.

Тази ниска възвръщаемост ще е постоянна на пазара в условията на високи финансови оценки при компаниите и съотношение цена-печалба от 16.2 пъти прогнозираните за следващата година печалби.

"Встрани от спада на индексите през август и септември, настоящата година бе на търговия в рейндж за широкия индекс. Следващата година се очаква да е „дежа вю“, според Костин.

Няма да е много по-различно и по направление на икономиката. От GS очакват ръстът на щатската икономика да е 2.2% през следващите две години.

Ръстът на печалбите на щатските компании се очаква да е 10%, до сумарна печалба от 120 долара на индекс.

Така, за разлика от настоящата година, енергийните компании могат да са източник на сериозен ръст при печалбите на индекса S&P 500 при потенциално стабилизиране и ръст в цената на петрола.

Три са темите, според Костин, които ще доминират през следващата година. Силният долар ще направи така, че компаниите с доминиращ бизнес в САЩ ще изпреварват останалите с предимно международна експозиция на бизнеса си.

Другата тема ще е Фед, като, според Костин, ще видим повишение на лихвите с едва 100 базисни пункта догодина. На трето място, компаниите с добри и силни баланси и финанси ще се представят по-добре от останалите.