Настоящата 2015 година определено няма да се запомни с добро от инвеститорите. Ако завърши при настоящите си нива, индексът на сините чипове SOFIX би регистрирал спад от малко над 15%.

В същото време индексът е в корективна фаза вече от година и осем месеца.

Какви биха били факторите през следващата година, които да направят инвестициите на родния капиталов пазар добра алтернатива?

1. Влошаване на останалите инвестиционни алтернативи

Една причина, която да направи инвестициите на борсата по-привлекателни, може да е влошаване на останалите инвестиционни възможности.

Лихвите по депозитите са при нива, при които на инвеститорите им става трудно да поддържат ръста на спестяванията си с темпове, равни на инфлацията (за щастие на депозантите, инфлацията все още е при ниски нива).

Перспективите за следващата година не са особено позитивни, като в условията на рекордно ниски лихви в Европа, едва ли можем да очакваме повишение на лихвите по депозитите. Допълнително ситуацията може да се влоши от ускоряване на темпа на инфлация, при потенциално повишение в цената на петрола и горивата догодина.

Ниските лихви по депозитите са проблем не само за индивидуалните, но и за институционалните инвеститори, които може и все по-често да започнат да поглеждат по-сериозно към БФБ, в търсене на по-добра доходност.

Последните могат да направят това и при потенциална корекция на международните пазари. Това, макар и странно на пръв поглед, на практика може да окаже ползотворно въздействие върху родния капиталов пазар.

Пенсионните фондове, инвестиращи сериозно на международните пазари, могат да решат да релокират част от инвестициите си от международните към родния капиталов пазар.

2. Активизиране на спекулантите

Всички сме наясно с проблемите на родния капиталов пазар – като безспорно номер едно в класацията е неговата слаба ликвидност и липсата на нови и качествени емисии.

Инвеститорите на БФБ трябва да са склонни да платят една сериозна ликвидна премия, за да притежават акции. Тази цена обаче може да са склонни да плащат все повече спекуланти (местни и чуждестранни), за да имат експозиция към един малък и екзотичен пазар с добър догонващ потенциал и функция за защита от корекция на международните пазари.

Все пак пазарът ни падаше през последната година и половина и предоставя сравнително добри възможности (именно благодарение на ниската си ликвидност и слабата възможност за отлив на капитали поради липсата им) за защита от по-сериозен спад на международните пазари.

3. Пазарът ни е в топ 10 на най-евтините в света

В средата на септември писахме, че родният пазар е седмият най-евтин в света. Тогава SOFIX се отличаваше със съотношение цена-печалба от 11.9.

Вижте още: Десетте най-евтини пазари в света

От тогава нещата за индекса на сините чипове се подобриха и той затвърждава позицията си сред най-евтините пазари, след като съотношението му се понижава до 11. Това се случва в среда на повишение на останалите най-евтини индекси през последните два месеца.

За съжаление, можем да отчетем влошаване на съотношението през последната една година. Въпреки че преди една година индексът се е търгувал с близо 20% над текущите му нива, съотношението му е било 7.9.

Казано по друг начин, налице е влошаване в резултатите на неговите компоненти. Разбира се, трябва да отчетем и различната структура на показателя към днешна дата спрямо преди една година.

4. Традиционно годината след дълбоки корекции е изключително добра за инвеститорите

Както вече посочихме неведнъж, корекции на индекса от над 15% са сравнително редки в историята му от негового създаване до момента.

В исторически план са налице девет корекции на индекса с повече от 15% (подобно на наблюдаваната в последната година и осем месеца), които почти винаги са следвани от изключително силно повишение в следващата година – от малко над 100%.

Разбира се, никой не може да каже кога ще дойде краят на корекцията и какво ще го предизвика. От друга страна, индексът на сините чипове е изключително близо до ключово ниво на подкрепа, разположено при нива от около 420 пункта (61.8-процентната корекция на целия ръст от дъното на пазара до върха му през април на миналата година).

Докато SOFIX се търгува над посоченото ниво, все още може да се говори за възходящ тренд и корективен спад.

5. Политическа и икономическа стабилност

Политическата нестабилност до голяма степен може да се каже, че е зад гърба ни. В същото време няколко международни организации завишиха прогнозите за ръст на икономиката ни, което определено може да окаже позитивен ефект върху резултатите на компаниите.

Икономиката ни може да се облагодетелства и от слабостта на еврото спрямо долара и останалите основни валути, предвид на обвързаността на лева с единната валута. От това безспорно ще се възползват експортноориентираните компании.