Наближава последния месец на годината. Дали ще станем свидетели на традиционното активизиране на търговията, типично за последния месец, предстои да видим.

Какво обаче да очакваме през последната пълна седмица седмица на ноември - зададохме този въпрос на водещи пазарни специалисти. Ето и техните очаквания:

Дамян Колев, брокер във Варчев Финанс

Докато индексите на международните пазари отчитат резки колебания поради очакваните промени в паричните политики на основните централни банки, капиталовият пазар в България остава с нисък интерес и ликвидност.

Исторически, той е в негативна посока вече почти година и половина, като от два месеца виждаме задържане на нивата (около 440 при SOFIX) и задържане на цените при ликвидните позиции.

Макар че липсват агресивни инвеститори за по-големи покупки на пазарни цени, като че ли влизаме в консолидация и най-вероятно ще наблюдаваме засилване на риск апетита с приближаването на края на годината, когато традиционно се включват големите институционални инвеститори в подкрепа на акциите в портфейлите си.

Консолидираните отчети на компаниите не подтикнаха инвеститорите към заемане на нови позиции и увеличаване на теглата на следените от тях компании, като по-скоро данните съвпадаха с техните очаквания. Така че не очаквам това да е фактор за раздвижване на пазара през седмицата.

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“

Родният фондов пазар е в застой през последните месеци, но тази седмица ще бъде малко по-особена. Днес очакваме началото на борсовата търговия с акциите на Сирма Груп Холдинг АД – една от малкото компании, осъществили успешно първично публично предлагане през последните години.

Ако търговията е активна и цената се установи над емисионната, това може да повиши интереса - както на инвеститорите, така и на спекулантите, и следващото първично предлагане на качествен емитент ще бъде доста по-интересно.

По принцип „мажоритарите“ на българските компании не са склонни да се разделят с част от собствеността, но ако примерът за привличане на свеж ресурс е добър, очаквам някои от тях да обмислят тази възможност.

Иначе регистрираните вече емисии не се радват на търсене от страна на инвеститорите. Водещият индекс SOFIX е близо до най-ниските си стойности през годината, след като сините чипове продължават да са разпродавани. Все пак не можем да не отчетем, че голяма част от оборотите през последните дни бяха вследствие на сделки с облигации или на сделки извън регулирания пазар.

След като неконсолидираните отчети за деветмесечието не повлияха върху борсовата търговия, тази седмица изтича срокът да видим и консолидираните, респективно да видим дали те ще окажат някакво влияние. Аз лично не очаквам изненади като цяло за пазара, но все пак при някоя компания те са възможни - както в позитивна, така и в негативна насока.

В същото време международните пазари записаха сериозни ръстове през изминалата седмица. Тя бе важна, защото имаше вероятност след атентатите в Париж пазарите да се поддадат на паника, но това не се случи. Надявам се този позитивизъм да се прехвърли и към българските инвеститори и тази седмица родният фондов пазар да се оттласне от достигнатото дъно.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.