Повечето от деветмесечните отчети на публично търгуваните компании са вече факт. Как ще повлияят те на търговията и какво да очакваме през първата седмица на новия месец ноември, попитахме водещи пазарни специалисти. Ето и техните мнения:

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Повечето тримесечни отчети вече са публикувани и съдейки по реакцията на пазара през последните дни, инвеститорите изглеждат доволни от резултатите.

Очаквам позитивният тон да се запази през по-голямата част от тази седмица, което би трябвало да е съпроводено от покачващи се цени и обеми.

И все пак чудеса са малко вероятни – след първоначалния импулс активността ще се върне към нормалните за сезона стойности, а от шарения борсов бюлетин постепенно ще изпаднат онези компании, които обикновено населяват периферията на БФБ.

Николай Ваньов, експерт отдел „ФИ и деривати“, Инвестбанк

Последната седмица, или поредният т. нар. „корпоративен сезон“, в който мнозинството от дружествата на БФБ публикуваха своите тримесечни неконсолидирани отчети, не доведе до почти никакво разместване на основните индекси.

Измененията на седмична база бяха далеч под 1%, като бяха съпроводени с общи седмични обороти от около 500 хил. лв. за индекса на сините чипове SOFIX.

Фактът, че това се случи в седмицата на обявяването на отчетите, където сериозни изненади не липсваха, говори директно за тоталната липса на инвеститорски интерес към БФБ.

Без отново да акцентирам върху възможните причини за апатията, която вече се е превърнала в нормата на родния капиталов пазар, с нея за пореден път са свързани и очакванията ми.

При липса на ясна посока индексите на БФБ ще продължат да се движат с минимални движения и при минимални обороти и през идната седмица, като все повече става ясно, че каквито и да е корпоративни новини трудно биха могли да задвижат родния капиталов пазар.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.