Първата седмица на октомври приключи при не особено активна търговия и нива на индексите, близки до най-ниските им от две години насам. Дали това ще продължи като тенденция и през тази седмица - допитахме се до водещи пазарни специалисти.

Драган Драганов, брокер в Реал Финанс

През изминалия месец и половина продължихме да наблюдаваме много ниска ликвидност и слаб интерес от страна на пазарните участници. С последните икономически данни се затвърждава мнението ми, че пазарът все повече се откъсва от реалната икономика на страната.

Очевидно добрите макроданни и повишената кешова наличност не са достатъчни на пазарните участници (индивидуални и институционални), за да обърнат погледи към родния капиталов пазар, все още липсва риск апетит сред търговците.

Очаквам към края на годината да станем свидетели на повишен интензитет на търговията и вероятно поява на нова вълна оптимизъм.

Разбира се, основните проблеми, свързани с капиталовия пазар, си стоят нерешени: на първо място е липсата на добро техническо развитие на БФБ, след поредица от делиствания и липса на нови първични публични предлагания, ако не се въведат нови инструменти за търговия, скоро няма да има какво да търгуваме на БФБ.

Капиталовият ни пазар е много малък, за да сме привлекателни за чуждите борсови играчи, затова единственият начин да ги привлечем е като им осигурим ликвидност.

Другия основен проблем на този етап е политическият риск, който въпреки че спадна в последните няколко месеца, оказва негативно влияние върху пазара. Причина за силното му влияние е фактът, че управляващите демонстрират небрежност по отношение на родния капиталов пазар, пренебрегвайки значението му за всяка развита икономика.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Раздвижването от последните няколко дни изглежда, че има сили за нещо повече от отскок след поредното двугодишно дъно за SOFIX.

Купувачите, появили се в средата на миналата седмица, бяха доста селективни в действията си и засега само шепа компании се радват на засилени покупки.

Настроението на инвеститорите обаче изглежда малко по-добро и нищо чудно това да се дължи отчасти на стабилизирането на международните пазари. Там индексите изтриха голяма част от загубите около „Дизелгейт“ и „девалвирането на китайския юан“, но предстои сезонът на отчетите, в който всичко е възможно да се случи.

У нас също очакваме първите данни за дейността на публичните компании за деветмесечието, а това често е свързано с висока волатилност и, естествено, по-емоционална търговия.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.