Наближава краят на първите девет месеца на годината. Дали това обаче ще раздвижи пазара или не? Отговор на този въпрос дават водещи пазарни участници:

Владимир Малчев, управител и брокер на ценни книжа в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

През тази седмица приключва третото тримесечие на годината, което може да пораздвижи търговията по повече позиции, за да могат институционалните инвеститори, и по-специално пенсионните фондове, да представят по-добра доходност за приключващия отчетен период.

За съжаление, през останалото време тези инвеститори са изключително пасивни, за което допринесоха и злополучните промени в нормативната уредба, касаеща осигуряването за пенсия.

С пасивността си на БФБ обаче пенсионните фондове не си помагат, тъй като доходността им страда, а с това намаляват и аргументите им срещу опитите на синдикатите и държавата да привлекат повече средства от личните пенсионни партиди към бездънната каца на Националния осигурителен институт.

Немалко от българските акции, които заемат водещи позиции в портфейлите на пенсионни фондове, изглеждат фундаментално подценени, а някои от тях предоставят и завидна дивидентна доходност, така че много по-разумно би било фондовете да са по-активни в покупките си на БФБ и по този начин да осигурят импулс, който е така необходим, за да се завърнат, както местните индивидуални инвеститори, така и все по-изчезващия вид – чуждестранни институционални инвеститори.

Разбира се, само това няма да е достатъчно. Нужни са и държавна политика за капиталовия пазар, предвидимост на нормативната среда, по-силна защита на миноритарните акционери, особено при процедурите за търгови предложения.

И не на последно място, необходим е корпоративен мениджмънт, който осъзнава смисъла на публичния статут, защото на БФБ сме свидетели на доста компании, които се развиват, инвестират в нови мощности, завоюват нови пазари, а акциите им се търгуват така, все едно са изправени пред неплатежоспособност.

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД "РЕАЛ ФИНАНС АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ" АД

Българският фондов пазар продължи негативния си тренд и през изтеклата кратка работна седмица, като водещите индекси записаха нови по-ниски стойности.

В петък седмицата приключи с поредна сесия в червено, като някои от акциите във водещия индекс SOFIX загубиха над 4%. Причина за тези спадове може да се търси повече в негативното отношение на инвеститорите към пазара като цяло, от колкото вследствие на някакви новини за конкретните дружества.

Същевременно петъчната сесия започна добре за международни пазари, които бяха окуражени от думите на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че американската икономика се развива добре и е вероятно първото повишение на лихвите в САЩ да се случи през настоящата година.

Все пак в края на американската сесия негаривните настроения надделяха, а провелите се през уикенда каталунски избори добавиха към несигурността на пазарите.

Все пак считам, че тази седмица можем да видим някакво позитивно раздвижване на пазара у нас или поне забавяне на низходящото движение най-вече с оглед края на третото тримесечие и вероятното активизиране на институционалните инвеститори. Когато това се случва, виждаме пазарът да отчита ръстове, но уви – тези движения са с краткотраен ефект.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.