Консолидираните отчети са вече факт, както и краят на летния сезон. В светлината на очакваните първични публични предлагания на пода на БФБ през следващите седмици, попитахме водещи пазарни специалисти можем ли да очакваме раздвижване на търговията тази седмица?

Даниел Димитров, портфейлен мениджър УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“

Началото на месец септември е характерно с активизиране на борсовата търговия след изтичане на сезона на отпуските. Инвеститорите на БФБ обаче все още не са се активизирали.

Очаквам започващата седмица да бъде по-добра от гледна точка на обемите на търговия. Сред малкото новини, които раздвижиха пазара миналата седмица, бе ребалансирането на борсовите индекси, най-вече по отношение на излизащия от SOFIX Еврохолд България АД и влизащия в него Трейс Груп Холд АД.

По-рано през годината сравнително големият чужд фонд, следящ индекса, обаче бе закрит и вероятно движенията при тези позиции ще останат минимални. Иначе международните пазари са се съсредоточили върху предстоящото през следващата седмица заседание на Федералния резерв на САЩ и възможността там да бъде взето решение за повишение на лихвените нива.

Въпреки че състоянието на американската икономика е стабилно, аз лично не очаквам такова решение да бъде взето на това заседание, най-вече поради сътресенията на глобалните пазари от последните седмици.

На „черния понеделник“ родните акции също загубиха от своите оценки, така че ние виждаме все още някаква корелация с чуждите пазари, за съжаление - само в негативен план.

Ако ФЕД вдигне лихвените нива, това ще доведе до краткосрочни разпродажби на акции, които ще бъдат особено отявлени при развиващите се пазари, защото голяма част от покупките са осъществени със заемен капитал.

На БФБ е почти сигурно, че такива инвеститори не останаха, но негативната вълна няма да ни подмине. До тогава очаквам родният пазар да консолидира, а водещият индекс SOFIX да се движи в диапазона 450–460 пункта.

Николай Ваньов, CFA, експерт отдел „ФИ и деривати“

Ликвидността на БФБ изглежда все по-изчезващо понятие. Пониженията на основните индекси от последните седмици, както и липсата на какъвто и да е нормален инвеститорски интерес, започват да дават все по-негативни резултати върху данните за изтъргуваните обеми и сключения брой сделки.

Обявяването на консолидираните отчети на редица компании, сред които се наблюдават както позитивни, така и негативни изненади, не доведе до кой знае какво раздвижване на цените на акциите им. Това е поредният признак за тотална липса на сериозен интерес на инвеститорите към БФБ.

С оглед на тоталната липса на желание и воля за промяна на фундамента, който постави родния капиталов пазар в текущата ситуация, както и при липсата на стимули - листването на нови, икономически значими компании, промяна в обозримия времеви хоризонт не изглежда вероятна.

Въпреки че по определени позиции се наблюдава завишаване на търсенето при по-ниски ценови равнища, като цяло мястото за ръст на основните индекси изглежда силно ограничено. На тази база, формираните очаквания са за слаби движения на основните индекси на БФБ при особено ниски обеми.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.