На фона на ниската ликвидност и слаби ценови изменение през летния август, се обърнахме към финансови специалисти за прогноза какво да очакваме на БФБ през новата седмица. Ето и техните мнения:

Тереза Трифонова, инвестиционен анализатор в ПФБК

Активността на БФБ-София намалява с всеки изминал ден, а оборотите достигат рекордно ниски нива, невиждани в последните 10 години, и причината не е само в сезона.

Съотношението пазарна капитализация/БВП вече е 10% и показва голямото изоставане, не само спрямо развитите пазари, но и спрямо съседните - Румъния (21%) и Сърбия (19%).

От началото на 2015 г. SOFIX загуби 10% от стойността си. Спадът на индекса е логичен – поредица от вътрешни събития отблъсна инвеститорите и ги накара да се чувстват несигурни за инвестициите им в страната.

Страхът от случващото се в Гърция внесе допълнителен смут в редиците им. За да бъде коктейлът още по-пълен, спадът на DAX и DJIA в последните три седмици също оказва своето влияние.

Въпреки всички удари, които бяха нанесени на българския капиталов пазар, има компании с добър фундамент и перспективи за ръст. Интересни събития ни очакват през септември – първичните предлагания на Сирма Груп и Смарт Органик.

Евентуално излизане от летаргията очаквам да се случи след това, със стартирането на отчетния сезон за Q3. Тогава би следвало да има повече яснота и около външните фактори, влияещи негативно на инвестиционните решения към текущия момент.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

След няколко седмици на тотална апатия, едва ли можем да очакваме бърза промяна в поведението на инвеститори и спекуланти.

Липсата на важни за пазара новини ще продължи да задържа борсовата активност през следващите дни, но с изтичането на туристически сезон очаквам постепенно завръщане към нормалността за БФБ.

Пазарът ни се намира в състояние, близко до това на пациент в спешно отделение, който има нужда от животоспасяваща интервенция.

Дали ще е дефибрилатор, инжекция адреналин или нещо друго, ефектът, според мен, ще е рязка промяна в сърдечния ритъм и може би събуждане за нов живот. Но няма да е тази седмица.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.