Тази седмица погледите на инвеститорите по света ще са обърнати към решението на Фед относно лихвите. Дали и как обаче то ще се отрази на търговията на БФБ не е много сигурно.

Традиционно в началото на седмицата се допитахме до водещи пазарни участници за очакванията им какво ще се случва на пода на родния капиталов пазар:

Дамян Колев, брокер Варчев Финанс

Настоящата седмица ще бъде под знака на основното събитие, свързано със срещата на Фед за промяна в лихвената политика, насрочена за 16-17 септември, което неминуемо ще предизвика турболенции на международните пазари.

Това водещо събитие с пряко въздействие върху всеки икономически субект по света най-вероятно ще накара институционалните инветитори да останат предпазливи и с цел снижаване на риска да намалят позициите си в портфейлите, които управляват.

Едва ли ще видим засилване на оборота, въпреки че на фона на ниската ликвидност на БФБ, това може доведе до резки изменения в цените на акциите и увеличаване на спреда между офертите.

Като цяло БФБ остава встрани от дестинациите, на които решават да инвестират както местните индивидуални инвеститори, така и договорни и пенсионни фондове.

Има предпоставки за промяна на това – намалени лихвени нива по депозитите у нас; добри показатели след последните отчети на някои компании, опериращи на външните пазари, свързани с ниските нива на еврото спрямо долара; добра дивидентна доходност; текущи ценови нива на пазара и пр. Всичко това обаче все още не е достатъчно за промяна на сантимента.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Трудно е да се прогнозира каквото и да е на нашия пазар, освен едно - вялата търговия. Последните сътресения на международните пазари успяха да събудят местните участници, но корелацията бързо се върна до кота нула, след като пазарът ни отрази само негативните движения и напълно игнорира позитивните - откъдето и да го погледне човек, не особено приятно послание.

Предстоящата седмица вероятно ще се запомни единствено със старта на новата учебна година и характерните за този период повишени обороти на пазара на цветя.

Останалите пазари също ще се радват на силни дни - очакваната добра реколта от грозде вече е факт, а тазгодишната кампания по домашно приготвяне на зимнина вече премина на етап "пукани люти чушлета в оцет" и "патладжани в доматен сос".

За БФБ-София официално нищо не се чува, но пък се носи слухът, че от Рекордите на Гинес вече са готови с приза "Най-скучното място на планетата".

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.