Интересът на инвеститорите през изминалата седмица почти изцяло бе съсредоточен към провеждането на първичното публично предлагане на Сирма Груп Холдинг. Стана ясно, че то бе успешно, като бяха записани 60% от общо предложените 16 милиона нови акции при цена от 1.20 лева за брой.

По предварителен график се очаква акциите на Сирма Груп Холдинг да започнат да се търгуват на Българска фондова борса на 16 декември 2015 г.

Какво да очакваме през тази седмица на БФБ малко преди активния старт на отчетите за деветмесечието - попитахме водещи пазарни специалисти:

Димитър Георгиев, ръководител отдел "Търговия" в Елана Трейдинг

Дълго време БФБ не ни радваше с добри новини. Бялата лястовица, като ярък символ на надежда в българската митология, кацна и у нас с успешното IPO на Сирма Груп Холдинг.

Имайки предвид обещаващите перспективи пред дружеството и благоприятната (и рядко срещана у нас) акционерна структура, акцията има потенциала да се нареди сред водещите по търгувани обеми.

Конкретно, през тази седмица вероятно тенденцията на слаба активност и натиск по определени позиции ще се запази.

Нямаме основание да очакваме нещо различно. Инвеститорите биха могли да се възползват от широките спредове при някои акции, за да реализират добри нива на покупка или продажба, както и дори за краткосрочни спекулативни стратегии.

Владимир Малчев, управител на Бул Тренд Брокеридж

Очаква ни обичайната седмична вяла търговия, позната ни от последните месеци. Все пак трябва да отбележим, че стартираме седмицата на гърба на една изключително позитивна новина от малкото напоследък - за успешното първично публично предлагане на Сирма Груп.

Силно се надявам постепенно това да даде своето положително отражение върху пазара.

Радващо е и отлепването от дъната, което наблюдаваме при някои от по-активно търгуваните позиции като Централна кооперативна банка, Зърнени храни България и Проучване и добив на нефт и газ.

Надявам се скоро да видим такава тенденция и при други емисии.

Очаквам добри отчети за деветмесечието и тъй като навлизаме в периода на публикуването им, се надявам на активизиране на спекулантския интерес.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.