Краят на годината е традиционно добър момент за инвестиране на БФБ, поне въз основа на историческото представяне на SOFIX и неговите компоненти.

Дали обаче през тази седмица ще станем свидетели на раздвижване на търговията на родния фондов пазар - този въпрос задаваме на водещи специалисти традиционно в началото на седмицата. Ето и какво мислят те:

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“ АД

След като борсовите индекси завършиха изминалата седмица без значими изменения, очаквам консолидацията на българския фондов пазар да продължи и през настоящата.

В страната ни водещите новини отново са политически, най-вече свързани с проектобюджета на страната за 2016 г. и протестите на служителите в сектор „Сигурност“. Счетоводните отчети за деветмесечието отминаха без да оставят отпечатък върху представянето на акциите.

Дали липсата на изненади при отчетите или апатията, налегнала пазарните участници, е причината, не е ясно, но поне отчетите не доведоха до значими разпродажби.

Напротив, пазарът ни пълзи плавно нагоре, като водещият индекс SOFIX завърши предходната седмица с 2.3% над дъното, регистрирано в средата на октомври. За разлика от БФБ, глобалните пазари бяха свидетели на динамична търговия.

В петък погледите бяха насочени към данните за безработицата и неселскостопанската заетост в САЩ, като и двата показателя излязоха по-добри от очакваното. След като няколко дни преди данните председателя на Фед Джанет Йелън каза, че е възможно лихвите да бъдат повишени още през тази година, добрите новини определено повишиха вероятността това да стане.

В краткосрочен план това ще има негативен ефект върху пазарите на акции поради наличието на множество инвеститори, ползващи заемен капитал, в това число и самите компании, извършващи обратни изкупувания на своите акции.

В дългосрочен план обаче считам, че нормализирането на лихвените нива е показателно за възстановяването на икономиката и добро за всички.

В тази връзка е възможно в близките седмици да станем свидители на „прибиране на печалби“, особено при някои от развиващите се пазари. Очаквам БФБ да остане в страни от тези движения, тъй като спекулативният капитал отдавна напусна родния ни пазар.

Владимир Малчев, управител на Бул Тренд Брокеридж

Тези дни отбелязваме една година от идването на власт на настоящото правителство, което дава повод за равносметка.

Очевидно неговите действия за момента не се приветстват от инвеститорите на капиталовия пазар, тъй като за този период Българска фондова борса (БФБ) отчита спад от 15% на бенчмарк индекса си SOFIX, а при някои водещи емисии, като Софарма и Химимпорт например, спадът е още по-сериозен.

За същия период основните световни, европейски и регионални индекси се радват на положителна доходност. Например, американският S&P 500 се повишава с над 5%, германският DAX с 18%, а BET в съседна Румъния нараства с 8%.

Очевидно е, че институционалните инвеститори са пасивни на българския капиталов пазар или са от страната на продавачите, а търговията се доминира от дребни спекуланти, чиито сили са достатъчни само за няколкодневни по-отчетливи движения при корпоративни събития или финансови отчети, след което търговията отново замира.

Приватизацията през БФБ, както и на самия борсов оператор, също са в застой, липсват и по-сериозни проекти за приватизация срещу компенсаторни инструменти, които биха раздвижили поне този борсов сегмент.

И докато пазарът се движи почти изцяло от индивидуални инвеститори, ни остава да се надяваме, че ниските лихви по депозитите и все по-значителните спестявания на населението ще привлекат още дребни инвеститори към БФБ, където продължават да са налични достатъчно подценени активи, както и дивидентна доходност, значително надхвърляща средна доходност по банковите депозити.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба.