Перспективите за повишение на лихвите в САЩ - в среда на продължаващи стимули и ниски лихви в Европа, карат все повече специалисти да отдават своите предпочитания на европейските пред щатските пазари за следващата година.

Поредната институция, която изрази подобно мнение, бе щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Вижте още: 70% шанс за ново дъно при еврото

“Очакваме ЕЦБ да добави нови стимули на срещата си през декември, за да ограничи низходящите рискове, свързани с инфлацията“, се казва в доклад на GS, публикуван вчера. От там прогнозират намаление на лихвените нива в еврозоната с 10 базисни пункта, което да направи лихвите по депозитите отрицателни в размер на 30 базисни пункта.

От GS очакват също така ЕЦБ да удължи програмата си за обратно изкупуване на активи до края на третото тримесечие на 2017 година.

Всичко това най-вероятно ще отслаби допълнително еврото и ще насочи инвеститорите към фондовите пазари в търсене на доходност.

В същото време Фед ще прибегне до първото от девет години повишение на лихвите - най-вероятно през следващия месец, прогнозират още от GS. Това най-вероятно ще подсили долара.

„В исторически план, когато е било налице подобно различие в лихвените политики в САЩ и Европа, европейските акции са изпреварвали значително по доходност щатските, след първото повишение от страна на Фед в следващите 12 месеца“, коментират от Goldman.

Един от най-лесните начини да се отиграе разликата между монетарните политика в САЩ и Европа е да се скъси еврото, смятат от финансовата институция.

От там дават прогноза за следващата година за нива на еврото при 0.95 долара. Тази стойност може да бъде достигната дори по-бързо, ако от ЕЦБ станат по-агресивни в действията си.