Азиатските индекси се понижиха, а доларът се търгува близо до най-високата си стойност от осем месеца и половина. Поевтиняването на еврото се предопредели вследствие на очакванията ЕЦБ да повиши обема на стимулите за икономиката на еврозоната.

Индексът MSCI Asia-Pacific загуби 0.5% от стойността си, с което спадът му за тази седмица възлиза на 0.7%. Вчера щатските пазари бяха затворени за честване на Деня на благодарността.

Шанхайският основен индекс се понижи с 0.6%, като загубата му за седмицата е от едва 0.5%.

Фючърсите на щатските индекси се повишиха вчера с 0.3%, докато щатските пазари бяха затворени до най-високото им ниво от 9 ноември насам.

Европейските индекси регистрираха повишения вчера, като паневропейският FTSEurofirst 300 индекс се повиши с 0.9%, до тримесечен връх, воден от повишението на немските компании.

„Съотношението DAX/S&P се е повишило с 10.7% от октомври насам вследствие на изпреварващия ръст на немския пазар“, коментира Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC. “Корелацията между слабо евро спрямо долара и по-високо съотношение DAX/S&P е много силна“, допълва още специалистът.

ЕЦБ се среща през следващия четвъртък, като широките очаквания на пазарните участници са банката да повиши размера на монетарни стимули за икономиката и да намали лихвите по депозитите. Спекулациите на пазарните участници са за ново понижение на лихвите с 10 базисни пункта, което да ги направи отрицателни от 30 базисни пункта.

„Инвеститорите продължават да губят пари, като държат еврото. Трудно е да се видят причини за поскъпване на единната валута. Вярно е, че валутата вече е сериозно разпродадена, но очакванията ми са за по-нататъшно понижение на еврото към паритет спрямо долара“, коментира Крис Уестън.

Петролът поевтиня след данните за запасите от петрол на САЩ, изнесени вчера. Брентът с доставка през януари се понижи с около долар, до нива от 45.46 долара за барел.

Медта поскъпна с 1.9% на стоковите пазари вчера, до 4 636 долара за тон, възстановявайки се вече с 4.3% от шест и половина годишното си дъно, постигнато в понеделник при 4 443.50 долара за метричен тон.