Азиатските индекси се понижиха до триседмичен минимум днес, след като спадът в цената на петрола продължи да въздейства неблагоприятно на енергийните компании.

Много инвеститори заеха изчаквателна позиция в очакване на срещата на Фед през следващата седмица. Широките очаквания са резервът да повиши нивото на лихвите за първи път от над осем години насам. Инвеститорите дават 80% вероятност това да се случи.

Пазарите вече са калулирали първото повишение на лихвите, но това, което ще очакват да чуят инвеститорите, е какъв ще е темпът на увеличаването им догодина.

Щатските индекси приключиха вчера на отрицателна територия, което повлече и азиатските индикатори днес. Широкият MSCI Asia-Pacific изгуби 1.2% от стойността си, заличавайки ръста си от по-рано през месеца и регистрирайки ново дъно за последните три седмици.

„Освен от повишението на лихвите през декември, инвеститорите се опасяват и от състоянието на китайската икономика. Очаквам инвеститорите да стоят настрани от рисковете активи, докато не стане ясно каква ще е бъдещата посока на лихвите в най-голямата световна икономика“, коментира Клиф Та, ръководител на звеното за азиатска търговия в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, цитиран от CNBC.

Изнесени днес данни посочиха свиване на вноса в Китай за тринадесети пореден месец. Той се е понижил с 8.7% на годишна база и бе поредния признак за забавяне на икономиката на страната.

Японският Nikkei се разграничи от всеобщия негативен тренд в Азия и се повиши с 0.3%. Ревизираните данни за ръст на японската икономика, посочиха повишение от 1% на годишна база през третото тримесечие. Това съдейства за позитивните настроения сред инвеститорите. Първоначалните прогнози бяха за свиване на икономиката на Япония с 0.8% през изминалото тримесечие.

Вчера брентът загуби 5.4% от стойността си до 40.66 долара за барел, след като страните от ОПЕК приключиха петъчния ден без споразумение за намаляване на производството си. Това бе най-ниското ниво на суровината от февруари 2009-та година насам, когато световната икономика бе в най-трудната си ситуация от 30-те години на миналия век насам.

Рекордното производство на картела в условия на свръхпредлагане на суровината изплаши инвеститорите. Слабостта на китайската икономика допълнително натежа върху опасенията им.