Валутите на основните производители на суровини, като Австралия и Канада, поскъпнаха в сряда, след като в предходните два дни отчетоха сериозни понижения на фона на разпродажбите при петрола и други суровини.

По-активната търговия на валутните пазари тази седмица се случва при суровинните валути, след като в петък членовете на ОПЕК не постигнаха съгласие за таван на производството, което предизвика нови разпродажби при петрола.

Поевтиняването при суровините понижи апетита към риск на инвеститорите, което пък засили подкрепата към някои от валутите на държави с по-ниски лихви, като еврото и йената.

Еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.0901 спрямо долара, нараствайки с 0.1% за деня, след като се оттласна от достигнатото вчера дъно от 1.0830.

Въпреки това колебанията при еврото тази седмица са доста скромни на фона на скока от 3.1% миналия четвъртък спрямо долара.

Днес доларът поевтиня с 0.1% спрямо йената, до 122.77, след като отстъпи от достигнатия вчера връх от близо 123.40 йени.

Суровинните валути взеха глътка въздух в сряда, въпреки че канадският долар и норвежката крона все още се търгуват близо до най-ниските си нива от над 10 години спрямо щатския долар.

Доларът за последно се разменяше срещу 1.3575 канадски долара, след като вчера нарасна до 1.3623, което бе най-ниското ниво за канадската валута от средата на 2004 г.

Спрямо норвежката крона доларът за последно бе на ниво от 8.7486, след като вчера достигна 13-годишен връх от 8.8194.

Австралийският долар се запазва без промяна на ниво от 0.7215 щатски долара.

Новозеландският долар изгуби 0.2%, до 0.6628 щатски долара. Неяснотата около това дали Централната банка на Нова Зеландия ще понижи лихвите в четвъртък държи инвеститорите нащрек.