Азиатските индекси стартираха седмицата със загуба, като китайският юан се понижи до нов четири и половина годишен минимум спрямо долара. Петролът продължи със загубата си и достигна ново близо седемгодишно дъно.

Индексът, следящ представянето в региона – MSCI Asia-Pacific, намали стойността си с 1.3%, регистрирайки най-ниска стойност от два месеца и половина. Японският Nikkei поевтиня с 2.1%.

Решението на китайското правителство да пусне юанът да поевтинява през последните няколко седмици повиши спекулациите, че втората най-голяма световна икономика се забавя с повече от очакванията.

Южнокорейският Kospi се понижи с 1.1%, а австралийският основен индекс загуби 1.8% от стойността си.

„Световните фондови пазари наистина ще бъдат тествани през следващите четири дни, като решението на Фед най-вероятно ще е катализатор за повишение на волатилността през тази седмица“, според Еван Лукас, пазарен стратег в IG, цитиран от CNBC.

Пазарните участници залагат, че ще станем свидетели на първото повишение на лихвите от страна на Фед, в усилията на резерва за нормализиране на лихвената политика.

Петролът продължи със свободното си падане, след като МЕА предупреди за по-слабо търсене на суровината в световен мащаб през следващата година. Брентът с доставка през януари се понижи под 38 долара за барел за пръв път от седем години. За последно черното гориво се търгува при нива от 37.70 долара за барел.

Златото се разменя без съществена промяна в нивата си от края на миналата седмица при 1 073 долара за унция с незабавна доствака. Среброто регистрира съществено понижение в петък, като запазва загубеното и през новата седмица и се търгува при 13.88 долара за унция.