Според проучване на LinkedIn, в което участват над 10 000 души, основната причина за смяна на работата е, че хората усещат липса на условия за кариерен напредък. Тази причина се следва по популярност от неудовлетворение от мениджмънта в компанията, културата на компанията, компенсациите, системата за заплащане и желанието за по-предизвикателна работа.

Промяната на работното място като цяло може да допринесе положително както за професионалното ни развитие, така и за личностното ни израстване.

Влизайки в нова година, няма по-добро време за напускане на старото работно място и започване на ново. Ако все още не сте убедени в ползите от смяната на работата, ето няколко точки, върху които да помислите.

1. Елиминира монотонността

Наистина ли сте доволни от монотонния начин, по който преминава работният ви ден? Разбира се, че не. Монотонните навици водят до скука и изпълнение на поставените задачи на автопилот. Това невинаги е най-добрият сценарий, ако искате да бъдете мотивирани и продуктивни през целия ден.

Когато смените работата си, вие можете да елиминирате риска от монотонност и да приемете нови предизвикателства, да си поставите нови цели и да излезе от комфортната зона. Освен това ще можете да работите с нови хора в нова сфера.

2. Позволява ви да търсите страстта си

Ако работите в продължение на няколко години за една компания, можете да отговорите на въпроса дали изпитвате удовлетворение от работата си. Дали не ви е привлякла заплатата, а не възможността да правите това, което обичате?

Смяната на работата ви дава възможност да последвате желанията и страстта си. Така можете да заработвате пари, като правите нещо, което ви кара да се усмихвате.

Както казва Джон Рамптън: "Никога не е късно да направиш промяна в живота си. Няма значение какво правиш и на колко години си, добре е да намериш страстта си и да я преследваш. Най-доброто нещо, което можеш да направиш в дългосрочен план, е да се направиш щастлив".

3. Помага ти да срещаш нови хора

Когато започнеш нова работа, се налага да се сработиш с нови хора и да станеш част от вече сформиран екип. Тази задача поставя пред вас много възможности.

Срещата с нови хора е един от начините да израствате професионално и личностно. Интеракцията с хората ви кара да извеждате наяве своите идеи, да развивате комуникационните си възможности, да съставяте списък от ресурси и т.н.

4. Гради увереност

Увереността е да знаеш в какво си добър, стойността, която добавяш и да действаш по начин, който убеждава другите в това.

Да си уверен в себе си те прави по-добър и успешен в работата, а също така и в живота.

Когато направите необходимото, за да смените работата си, се налага да работите с увереността си, тъй като ще трябва да се обличате, за да впечатлявате хората, които ви интервюират, да обяснявате какво правите добре и т.н.

5. Дава ви шанс да научите нещо ново

Сър Франсис Бейкън е казал: "Знанието е сила".

Научаването на нови умения или информация може да ви помогне да постигнете всичко, което сърцето ви желае. Когато разполагате с информацията, всичко е възможно.

Започването на нова работа ви дава именно това - изобилие от информация. Ще трябва да опознаете как работи една система и какви умения трябва да имате, за да станете пълноправен член на екипа.

Ако сте решили да смените работата си, ето няколко насоки:

- Обновете автобиографията си.

- Създайте си профил в LinkedIn.

- Използвайте сегашните си контакти, за да потърсите отворени позиции.

- Излизайте на събития и ходете на срещи с приятели и колеги, за да можете да търсите активно работа.

- Потърсете възможности именно в област, в която смятате, че страстта ви ще може да се отключи.

- Не се вълнувайте толкова, ако правите грешки или пък новата работа ви убягва. Негативните моменти в живота ни ни насочват и ни дават знание за това накъде трябва да вървим. Освен това ни позволяват да коригираме недостатъците и да станем по-добри.

Готови ли сте за нова работа през новата 2016 година?