Приключи един от най-лошите първи месеци за инвеститорите на световните фондови пазари от повече от десетилетие.

Вижте още: Седем симптома за формиране на пазарно дъно

И докато съветите на дългосрочните инвеститори и портфолио-мениджъри са „запазете спокойствие“, ето пет случая, при които е добре да помислете за това да продадете инвестицията си във взаимен фонд:

1. Реализирана е доходност, значително превишаваща пазарната

Това на пръв поглед може да звучи малко противоречиво. Целта на всеки взаимен фонд и инвеститор е да бият пазара. Понякога обаче прекомерна висока доходност може да е тревожен сигнал.

Проучете на какво се дължи тя, съветва инвестиционният стратег Поул Якобс от Palisades Hudson Financial Group. „Например един фонд може да ползва заемен капитал, за да повиши доходността си“, обяснява Якобс.

Драматично голяма разлика в представянето на фонда и това на конкурентите му може да е предвестник на последващо катастрофално представяне.

Сравнявайте вашите фондове с показатели, като Standard & Poor's 500 или Russell 3000, и обръщайте внимание на всяко превишаване на доходността на тези индекси с повече от пет процентни пункта, съветва още Якобс.

Когато се появи подобна разлика, проверявайте позициите на фонда ви на неговия уебсайт. Ако откриете промяна в стратегията му, която не отговаря на рисковия ви профил, не се колебайте да закривате позициите си, смятат още ескпертите.

2. Проявява признаци за промяна на инвестиционния си стил

Активно управляваните фондове обикновено таксуват инвеститорите с по-големи комисиони. Предполага се, че те правят това, защото се очаква да победят пазара.

До голяма степен обаче комисионите са нещото, което ги въздържа от по-добро представяне в дългосрочен план.

В допълнение, в усилията си да се представят по-силно, много често портфолио-мениджърите са склонни да поемат по-големи от необходимите рискове. Това може да доведе до значителни загуби за инвеститорите.

Ако забележите трайна невъзможност на фонда ви да се представя по-добре от пазара, не се колебайте да излезете от него или да потърсите други, по-добри инвестиционни алтернативи.

3. Време е за ребалансиране

Добре е от време на време инвеститорите да ребалансират портфейлите си. Ако първоначалната експозиция на портфейла им е 60% в акции и 40% в облигации, но поради силното представяне на акциите то се променя в 70 към 30%, то е нужно ребалансиране.

Това обикновено се прави, като се закрие част от печелившата позиция във взаимни фондове и с освободените средства се купят още облигации.

4. Има по-евтини, съпоставими инвестиционни алтернативи

Добре е инвеститорите често да проверяват дали има алтернативни фондове с експозиция, подобна на техните фондове, но с по-малки такси и комисиони. Понякога на пазара се появяват нови фондове, които предоставят не по-лоши възможности на инвеститорите, но на по-добра цена.

„Ако двама инвеститори държат половин милион долара във взаимен фонд, който на практика е идентичен по отношение на инвестиционна философия и позиции с друг индексен фонд, то разликата в представянето може да достига 75 базисни пункта, или около 4 000 долара на година“, според Форест Баумхувър, финансов стратег и основател на Westchase Financial Planning.

5. Толерантността ви към риск се е променила

В живота на инвеститорите често настъпват събития, които променят инвестиционните им хоризонти и цели. Дали защото ще имат нужда от пари за образованието на децата си или за покупката на по-голям имот, инвеститорите могат сериозно да променят толерантността си към риск.

„Определете колко точно риск можете да поемете, за да достигнете до целите си“, съветва Баумхувър. „Няма причина да поемате големи рискове, ако инвестиционните ви цели са консервативни“, допълва още специалистът.