Водещите световни финансови институции продължават да твърдят, че цените на петрола останат ниски през тази година, но търгуващите на стоковите пазари са нетърпеливи да залагат на суровината.

Залозите върху петрола са достигнали най-високите си нива от началото на статистиката през 2006-та година. Общите къси и дълги залози върху суровината са достигнали 497 280 контракта, за седмицата до 2 февруари.

Вижте още: На няколко месеца сме от цена на петрола при 85 долара?

Петролът е променял цената си с повече от 1% през всеки от дните на последните три седмици. Запасите на петрол са се повишили до най-високите им нива от над 85 години насам, а Венецуела призова страните от ОПЕК и останалите производители да предприемат мерки за спиране на поевтиняването на суровината.

Спадът от над 70% в цената на петрола през последната година и половина, доведе до сериозно понижение в печалбите на компании като Royal Dutch Shell и Chevron Corp., а най-голямата компания в сектора Exxon Mobil Corp. понижи бюджета си за добив на шистов петрол до 10-годишен минимум.

„Големите залози на трейдърите са резултат от силни убеждения и в двете тези, за поскъпване и понижение в цената на суровината“, коментира Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, цитиран от Bloomberg. “Налице е битка между тези, според които сме станали свидетели на дъно при петрола и тези, които смятат че дъното не е достигнато“, допълва още специалистът.

Шест страни членки на ОПЕК и две извън пределите на картела, са склонни на извънредна среща, според енергийния министър на Венецуела.

„Спекулациите за провеждането на подобна среща, повишиха оптимизма сред пазарните участници, че може би сме близо до края на цикъла на спад в цената на петрола“, според Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research. “И макар шансовете за успех за такава среща да са малки, всяка активност в тази насока води до ръст в позитивните очаквания“, допълва още Линч.

„Налице са противоположни очаквания сред пазарните участници по отношение на цената на петрола“, смята Тим Еванс, енергиен анализатор в Citi Futures Perspective, цитиран от Bloomberg. “Изглежда, че някои от високите нива достигнати от пазара, карат голяма част от късите продавачи да се връщат с нови инвестиции“, допълва анализаторът.