Петролът поскъпна сериозно вчера, като продължи с ръста си и днес, по време на азиатската борсова сесия. Брентът добави 0.8% към стойността си, до ниво от 35.32 долара за барел, след като вчера сутринта се търгуваше с близо 3 долара по-ниско.

До голяма степен поскъпването на суровината се предопредели от слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути и по-слабия износ на петрол от Иран. Налице са и спекулации, че ОПЕК ще прибегне до спешна среща или ще бъде сключено споразумение между картела и Русия.

Вчера брентът добави 8% към стойността си.

„Цената на петрола се очаква да остане под низходящ натиск в краткосрочен план, в условията на стремежа на инвеститорите да изключват риска“, коментираха от финансовата институция ANZ в писмо към своите клиенти.

От базираната в Сингапур финансова институция BMI Research също прогнозираха, че петролът ще задържи „ниските си нива“ и ще запази своята волатилност през предстоящите месеци, в условията на несигурност на световните фондови пазари.

От там очакват средната цена на брента да е при ниво от 40 долара през тази година.

Поскъпването на петрола се отрази позитивно на азиатските пазари. Повечето от тях приключиха на положителна територия.

„Световните фондови пазари са заложник на движението в цената на петрола. Корелацията е изключително висока“, коментира Наеем Аслам, анализатор в AVA Trade, цитиран от CNBC.

Австралийският ASX 200 добави 2.13%, а южнокорейският Kospi нарасна с 1.4%. Шанхайският основен индекс добави 1.5% към стойността си.

Японският Nikkei 225 се разграничи от всеобщия позитивизъм в региона и приключи минимално на отрицателна територия.