Гигантите в износа на петрол Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение вчера за замразяването на нивата на производство, за да се противопоставят на ниските цени на суровината, стига останалите страни производителки също да се съгласят.

Сделката може да е първото споразумение от 15 г. насам между страни от ОПЕК и държави извън организацията с цел подкрепа на енергийния пазар.

Инвеститорите обаче не са впечатлени, като цените на щатския лек суров петрол и на петрола от сорта брент се понижиха, след като вчера скочиха на фона на надеждите за понижаване на производството вместо замразяването му.

Ето защо пазарът не възприема особено сериозно тази сделка:

Предлагането ще продължи да бъде по-голямо от търсенето

При пренаситеност на енергийния пазар замразяване на предлагането означава просто много по-малко от намаляване на производството, особено на фона на това, че Саудитска Арабия и Русия са произвели рекордни количества петрол през януари.

Русия е произвеждала рекордните за след разпадането на Съветския съюз 10.88 млн. барела на ден през миналия месец, докато производството на Саудитска Арабия е било в размер на рекордните 10.2 млн. барела.

Иран може да откаже да се включи

Западът наскоро вдигна санкциите срещу страната, която може да откаже да се включи в замразяването на производството, тъй като има желание да увеличи производството си, за да подкрепи икономиката след години на ограничения.

Иран, която не е участвала във вчерашната среща, планираше да увеличи производството си с най-малко с 500 000 барела на ден тази година.

Днес представителят на Иран в ОПЕК сподели, че е "нелогично" страната да бъде молена да замрази нивото на производството си, информира Reuters.

"Да се моли Иран да замрази производство си на петрол е нелогично ... когато на Иран бяха наложени санкции, някои държави вдигнаха тяхното производство и причиниха спад в цената на петрола ... как биха могли да очакват Иран да сътрудничи сега и да плати цената?", заяви Мехди Асали.

Русия може да мами отново

Русия, която не е част от ОПЕК, няма особено добра история, когато става въпрос за споразумения за производство. През 90-те години Русия не спази подобно споразумение с ОПЕК, посочва Себастиен Марлие, редактор в Economist Intelligence Unit.

През 2001 г., когато бе последното споразумение между ОПЕК и страни извън организацията, Саудитска Арабия убеди Мексико, Норвегия и Русия да се включват в ограничаването на производството. Москва обаче така и не спази обещанието си и вместо това увеличи износа, информира Reuters.

ОПЕК вече "мами"

Въпреки че ОПЕК залага тавани и таргети на производство, реалните производствени нива на петролния картел винаги са били под въпрос.

"Всеки, който дори си е помислил, че ще има разговори за намаляване на производството, трябва да знае, че нещото, което трябва да се знае за ОПЕК е, че организацията мами. Те мамят във всичко. Дори и ако са обявили орязване на производството, никой не го е взел насериозно," казва Денис Гартмант, основател и издател на бюлетина The Gartman Letter.

Има също така теория, че ОПЕК може би вече обявява по-голямо производство от реалното.

"Някои хора смятат, че Саудитска Арабия и компания обявяват по-високо нива на производство и износ, за да може, когато отидат на среща на ОПЕК, да кажат „А, да, ние орязахме производството тук и тук“, заяви пред CNBC суровинният анализатор в UBS Wealth Management Уейн Гордън.

Сделката така или иначе няма да намали предлагането с много

ОПЕК нееднократно отказва да намали производството, като най-важната държава в организацията - Саудитска Арабия, се придържа към стратегията си за ниски производствени разходи, за да подложи над натиск играчите на пазара, които имат по-високи производствени разходи.

При замразяване на производството цените на петрола може да получат импулс, което от своя страна може да даде основания на шистовите производители за възобновяване на производството, което пък вероятно ще върне традиционните производители в изходна позиция.