В условията на сериозна волатилност на световните фондови пазари, индексът на сините чипове SOFIX е заключен в тесен рейндж на търговия в диапазона между 435 и 460 пункта.

Какво да очакваме от него през настоящата седмица? Попитахме водещи пазарни участници:

Даниел Димитров, портфейлен мениджър в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“ АД

Изминалата седмица бе добра за международните пазари, които успяха да прекъснат серията понижения. Причините за това бяха няколко, като основните бяха намалените очаквания за ново повишение на лихвите от страна на ФЕД през 2016 г. , както и започналите преговори от страните, добиващи петрол за намаляване на добива, с цел повишение на цените на суровината.

Родният фондов пазар не бе подложен на значими разпродажби през предходните седмици, но докато през изминалата външните пазари отчитоха ръст, то българският приключи с минимални понижения.

През последните седмици водещият индекс SOFIX се движи около ключовото ниво от 450 пункта, а затварянето му в петък за поредна седмица бе под това ниво. Докато фондовите пазари се движат от цялостния сентимент, корпоративните новини бяха малко.

Като по-важни можем да отбележим спряната търговия с акции на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ заради предстоящия обратен сплит на акциите на дружеството, както и новината, че Делян Пеевски ще се раздели с акциите си в "Булгартабак" АД.

До момента компанията отчиташе негативи от тази собственост, така че това може да е причина в краткосрочен план да видим повишение на акциите на компанията и на дъщерното „Юрий Гагарин“ АД.

Настоящата седмица ще бъде важна с публикуването на предварителните консолидирани отчети за 2015 г., които ще покажат цялостното представяне на по-големите компании, на фона на отчитания макроикономически ръст. Изненади не са изключени, въпрос на време е да видим дали те ще доведат до промяна в инвеститорските настроения.

По отношение на външите пазари очаквам те да продължат възходящото си движение. Днес азиатската търговия започна в зелено, а настроенията за нови стимули от страна на ЕЦБ, ЯЦБ, както и забавяне на следващата стъпка за повишение на лихвите от страна на ФЕД би следвало да покрепят инвеститорския сентимент.

Дори е възможно той да намери някакво отражение и на родния пазар, ако отчетите не бъдат по-лоши от очакваното.

Гено Тонев, портфолио мениджър УД „ЮГ Маркет Фонд Мениджмънт“ АД

Българският пазар на акции продължава да демонстрира завидна стабилност на фона на крайностите, до които стигат борсите по света.

Вероятно това се дължи на почти пълната липса на чужди инвеститори, а така също и на привидно доброто здраве, на което се радва икономиката ни.

Доказателство за последното са и резултатите от дейността на повечето публични компании. Инвеститорите, поне засега, изглеждат сравнително доволни от данните, независимо че те са предварителни и понякога търпят одиторски корекции.

До края на февруари предстои да бъдат публикувани още доста финансови отчети, което може и да предизвика известно оживление в търговията с акции на отделни компани.

Макар да не очаквам кой знае колко активност на БФБ през седмицата, не мога да изключа отделни събития, които по традиция вдигат адреналина на инвеститорите – общи събрания, дивиденти, прогнози на мениджмънта и ред други корпоративни събития.

Сред потенциално интересните такива ще бъде Общото събрание на акционерите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ и, респективно, търговията с негови акции, когато тя бъде подновена в сряда.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.