Сомелиерът отвори и презентира бутилката. Той сипа няколко глътки в чашата пред Том, брокерът, който щеше да плати сметката. Том отпи и след това затвори очи. Всички гледахме в очакване. Том отвори очи и кимна. Да, това беше добра бутилка вино, пише в традиционната си рубрика за Уолстрийт в CNBC бившият трейдър в Galleon Group Търни Дъф.

Докато отпивах първата си глътка, човекът от лявата ми страна се наклони много близо към мен.

"Знаеш ли," каза той. "Едва 0.1% от населението някога ще опитат толкова хубаво вино."

"Наистина," попитах аз, отпивайки втората си глътка.

"Това е Бордо — 10 000 долара бутилката."

"Какво???"

Обърнах се, за да погледна Том и в този момент с ръка бутнах моята чаша, неговата чаша и цялата бутилка. 10-те хиляди долара бяха попити от покривката на масата за секунди.

"Казах, че съжалявам, а Том процеди през зъби, че няма проблем", разказва Дъф.

Два часа и 32 000 долара по-късно, сметката дойде. Докато си вземах палтото, видях как сомелиерът ме гледа. Не казваше нищо, не се усмихваше, нямаше никакво изражение, просто ме гледаше. Какво ли си мислеше? Чудех се дали щеше да се прибере вкъщи и да каже на жена си: Няма да повярваш какво направи този палячо от Уолстрийт тази вечер".

Дъф споделя, че вече не работи на Уолстрийт и не е употребявал алкохол от шест години. Той обаче си спомня, че сомелиерите виждат и чуват всичко.

Вижте още: 10 откачени примера за разточителството на Уолстрийт

Затова решил да провери дали някои от сомелиерите в Ню Йорк могат да споделят други такива истории, тъй като работещите на Уолстрийт са едни от най-добрите им клиенти.

Сомелиер от ресторант в Манхатън, който често е посещаван от работещи на Уолстрийт, казва, че повечето му клиенти от финансовия сектор избират вина, които са една-две идеи по-евтини от най-скъпите – те не искат най-скъпото, но и не искат да изглеждат, сякаш се скъпят.

Друг сомелиер, който работи в ресторант, който също е популярен сред финансовите акули от Уолстрийт, казва, че понякога някои идват ден преди резервацията си, за да разговарят.

"Това е умен ход. Никой не иска да изглежда нерешителен, когато поръчва пред клиентите си," казва сомелиерът. "Има голяма разлика между човека, който знае какво прави, и човека, който чете винената листа като доклад."

Ето какво интересно споделя пред Дъф друг сомелиер, който е работил в няколко от водещите ресторанти в Ню Йорк.

Коя е най-скъпата бутилка вино, която сте продавали?

Цената й бе малко над 20 000 долара. Domaine de la Romanee-Conti. Всяка маса, която прави сметка от няколко хиляди долара, е страхотна!

Сигурно се продава по-лесно, когато са пияни.

Третата бутилка е най-лесна за вдигане на цената.

Вижте още: Къде си играят играчите от Уолстрийт

Коя е най-голямата пиянска грешка, която сте виждали по време на бизнес вечеря?

Домакинът се напи. Имам предвид наистина се напи много. Толкова много, че не си спомняше, че е изял втората половина от тейстинг менюто и настояваше да му се сервира отново.

Независимо колко пъти аз или хората на неговата маса му обяснявахме, че вече е сервирано, той не ни вярваше. Затова сервирахме отново. Всички останали на масата бяха ужасени.

Трудно се спори с пиян трейдър.

Наистина.

Кое е най-типичното нещо за Уолстрийт, което сте виждали?

Платиха ми да замина за Кипър, за да работя на тържество по случай 50-годишнина. Казаха ми за събитието три дни преди него и трябваше да работя само една вечер. Не бяха пожалени пари.

Партито бе извън контрол — клоуни, хора на кокили, танцьорки на екзотични танци, празнично осветление. Дори имаше затвор с шериф, който заключваше хората, които не се забавляваха достатъчно!

Получавали ли сте съвет за покупка или продажба на акции?

Това се случваше преди около 15 години. Всички си имаха някакви акции на интернет компании, за които споделяха. Напоследък не съм получавал такива.

Кой е най-откаченият въпрос, който са ви задавали някога?

Кое е най-доброто ви вина на цена от над 10 000 долара? Човекът искаше хубаво вино, но само ако струва 10 000 долара или повече.

Трябваше да предложите бутилка за 9 000 долара.

Тогава нямаше да си върша добре работата.