През последните години в света се възроди популярността на продължителните пътешествия с влак. Все повече компании предлагат на клиентите да се насладят на удивителни пейзажи от прозорците на влака, както и предвиждат спирки по дългия път. На разположение на развълнуваните пътешественици са оборудвани вагони с разкошни условия.

В своя обзор CNN Travel ни запознава с 11 от тях, като тук ще представим едни от най-открояващите се.

The Venice Simplon Orient-Express: Лондон — Венеция

Нито един влак в света не притежава неговия романтичен дух и приключенски характер. Venice Simplon Orient Express е запечатан в знаменития роман на Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес".

Маршрутът предлага едни от най-пленителните пейзажи в Европа и градове, които сами по себе си са легендарни - Лондон, Париж, Верона и Венеция.

В интериора на влака гостите се радват на блясък и арт деко.

Повечето пътници използват нощния маршрут Лондон - Венеция, но други имат възможността да забележат какво се качва на влака, като храна по време на престоя в Париж - става дума за свежи омари и други деликатеси, които се предлагат в ресторанта.

Експрес "Златен орел": Москва — Владивосток

Ималите щастието да пътешестват с този влак ще кажат, че вие нищо не знаете за пътешествията с влак, ако не сте пътували с Транссибирския експрес. Страховитият маршрут обхваща цели 8 часови зони!

"Златният орел" е разкошен вариант на транссибирско пътешествие с наличието на бани, системи за проветряване на въздуха през лятото и за затопляне на вагоните през зимата. Тук има телевизори, пианист, англоговорящ лекар, а също така и услуга пране.

Двуседмичното пътешествие, благодарение на прекрасните условия и изобилие от услуги, наподобява круиз.

Освен това ежедневно се организират екскурзии.

"Синият влак": Претория — Кейптаун

За 27 часа влакът прекосява 1600 км през Южна Африка, спирайки на най-различни изумително красиви местенца.

Разкошната обстановка във влака удивително се съчетава с дружелюбието на персонала. Много от служителите работят от дълги години и са усъвършенствали умението си да създават уют. Освен това грижите им са достъпни 24 часа в денонощието.

В някои от вагоните има джакузи, а във всяка спалня има зона за гости, климатик, мини бар, сейф и вана.

Сред знаменитите пътници на този влак са Маргарет Тачър, Нелсон Мандела и Кайли Миноуг.

"Ган": Аделаида — Дарвин

Австралийският маршрут предлага пътешествие, прекосяващо 2979 км. То започва от Дарвин и стига до Аделаида.

Пътниците на най-дългия в страната влак (1009 м) имат удоволствието да прекосят целия континент, наблюдавайки от прозорците характерните за Австралия пейзажи.

Тук можете да спите в легла два персона и да се изкъпете във вана с душ кабина.

Стените са обшити с дървени панели.

В менюто присъства местна екзотична кухня - морска риба барамунди на грил и филе от кенгуру.

Rovos Rail: Южна и Източна Африка

Този влак се движи по-бавно от "Синия влак", но затова пък преминава край местности като ЮАР, Зимбабве, Намибия и Танзания.

Разкошното купе Rovos Rail е неизменна част от дългото пътешествие с нощуване. Влакът никога не вдига над 60 км в час.

В списъка с други популярни маршрути са канадският Rocky Mountaineer, "Кралският шотландец", "Канадец", разкошният "Експрес на махараджата", испанският Transcantabrico Gran Lujo и "Седем звезди в Кюсю" - разкошен влак в Япония.