Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум потвърди в Париж, че тя ще се събере по повод Гърция тази или следващата седмица най-късно. Той уточни, че има още законови и политически въпроси за решаване.

"Няма краен срок, но знам, че има едно усещане за спешност, което ние всички споделяме. Така че трябва да видим дали ще е тази или най-късно следващата седмица", каза той на съвместна пресконференция в Париж с френския министър на финансите Мишел Сапен.

Той посочи, че следващите дни ще може да се работи по въпроса за дълга, който Атина иска да бъде реструктуриран. Според него това време ще даде добри шансове за успех на следващата среща на министрите на финансите от еврозоната.

По въпроса за политическите въпроси, които трябва да бъдат решени, Диселблум каза, че не се иска от Атина да променя конституцията си. "Ние искаме от нея да намери път, съобразен с юридическата й система, който да позволи да има доверие за поетите от тях ангажименти".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска от ЕС да се подновят преговорите с кредиторите на страната му, особено с МВФ, и свикване на среща на върха на страните от еврозоната, ако не бъде постигнато нищо на министерско ниво, припомня БГНЕС.
Президентът на Европейския съвет Доналд Туск призова за свикване на Еврогрупата в следващите дни, за да се избегне "нова несигурност" около ситуацията на Гърция и напрежение между страната и кредиторите й.