Инфлацията изненадващо се завръща в еврозоната през юни, предполагайки, че усилията от страна на централните банки може би започват да давате своя позитивен ефект. Поне това сочат данните преди референдума във Великобритания.

Според статистиката на Евростат, нивото на инфлация в еврозоната възлиза на 0.1% на годишна база през юни, което е първото повишение на индекса, следящ потребителските цени от януари насам.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за нулева инфлация през периода.

Основният индекс на потребителските цени се ускори до 0.9% през юни спрямо 0.8% през май, става ясно от данните на Евростат.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги разчита на ниско повишение на потребителските цени през втората половина на годината в условията на стабилизирането на цената на петрола на международните стокови пазари.

Малко преди референдума във Великобритания Драги изрази надежди, че инфлацията ще се доближи до целената от централната финансова институция 2% в „недалечно бъдеще“.

Това обаче вече може да е по-трудно за постигане в условията на гласуваното излизане на Великобритания от ЕС.

Ръстът на икономиката на еврозоната най-вероятно ще бъде сериозно засегнат и ще се понижи с до 0.5 процентни пункта под предварителните прогнози през следващите три години. Това прогнозира Драги по време на среща с европейските лидери, провела се в Брюксел през тази седмица.

„Брекзит може да доведе до по-слаб ръст на икономиката на еврозоната, което от своя страна да окаже негативно въздействие върху инфлацията в бъдеще“, според Ник Кунис, ръководител на звеното за макроикономически изследвания в ABN Amro Bank NV в Амстердам.

Прогнозите на ЕЦБ в момента са, че инфлацията ще е в размер на 0.2% през тази година, преди да се ускори до 1.3% през следващата и 1.8% през 2018 г.

Най-голяма дефлация в размер на 0.9% на годишна база е била регистрирана в Испания през този месец, докато инфлацията в Германия се повиши до 0.2%.