Колумбийски наркобарон бе осъден тази седмица на 35 години затвор в САЩ заради участието му в престъпна схема за производството на стотици тонове кокаин, които той разпространява по цял свят.

Даниел Барера Барера, известен като „Локо“ или „Лудия“, се призна за виновен по най-различни обвинения, свързани с трафик на наркотици и пране на пари.

На Барера му бе наложена и глоба в размер на 10 млн. долара, като ще му бъде иззето имущество на същата стойност. Самият Барера заяви в съда, че иска да има възможността някога да бъде освободен от затвора и да види внуците си.

„Моля за прошка моето семейство заради всички страдания, които им причиних,“ каза той.

Според властите 48-годишният Барера е един от най-големите наркотрафиканти в последните две десетилетия, преди залавянето му във Венецуела през 2012 г. Преди това той години наред се бе укривал.

През годините си е правил няколко пластични операции, като дори опитал да изгори пръстите на ръцете си, за да прикрие самоличносттта си.

Срещу наркобарона са събрани множество доказателства, в това число снимки и други документи, свързани с прихванати пратки с кокаин близо до бреговете на Венецуела и Флорида.

Според властите в периода 1998 – 2010 г. Барера е ръководел престъпна организация, която е произвеждала по 5 000 килограма кокаин на месец, в резултат на което в същия период са произведени общо 720 тона кокаин.

Барера купувал кокаинова паста от партизанската организация ФАРК и я преработвал в лаборатории в райони, контролирани от паравоенна групировка.

Неговата наркоимперия генерирала десетки милииони долари, които Барера изпирал, и се охранявала от десетки въоръжени охранители, мнозина от които по негово нареждане заплашвали или избивали хора, които дължали пари или представлявали заплаха за организацията му.

През март 2010 г. от Министерството на финансите на САЩ поставят Барера в списъка си с най-издирваните колумбийски наркотрафиканти.

Той е арестуван през септември 2012 г. във Венецуела. Барера е изпратен в Колумбия, откъдето е депортиран в САЩ.

Властите във Венецуела конфискуват къщи, яхти, апартаменти и 48 коли на Барера. Според адвоката му Рубен Олива, наложената му присъда е „неоснователна и по-тежка от необходимото.“

Барера опитал да намали присъдата, като сътрудничи на властите и им предостави информация. Те обаче отказали да сключат сделка с него.