Когато става дума за ментално здраве, всеки един от нас може да разкаже различна история, изпъстрена с приключения, борби и успехи.

През целия си живот ние прегръщаме тези падове и върхове по уникален начин.

Независимо каква е вашата история, от голяма помощ е, когато имате на разположение трибуна за изразяване и хора, които да ви подкрепят.

Интернет определено не е перфектен. Не цялата информация в него е коректна, не всички сайтове заслужават доверие и освен това има тролове и хора, които са си поставили задачата да тормозят останалите.

Въпреки тези минуси, именно там можем да открием отговорите на въпросите, които си задаваме и които са от значение за живота ни.

За някои хора решението се изразява в социалните мрежи.

Там можете да откриете прекрасна система от подкрепа

Независимо дали разполагате или не с кръг от роднини и приятели, които могат да ви подкрепят във всяко едно време, не пречи да имате местенце, към което можете да се обърнете, когато искате да изразите какво ви се върти в главата или с какво трябва да се справяте.

Откриването на онлайн общности може да ви накара да се чувствате по-сигурни, чути и разбрани, а това е от помощ.

Дори разтърсвайки се само в Twitter, можете да откриете редица сходни теми и да намерите професионална помощ за проблема си или просто нови приятели.

Социалните мрежи предоставят възможност, която преди не съществуваше.

Ако страдате от това, че сте се преместили в друг град и приятелите ви вече не са на една ръка разстояние, можете да опитате със социалните мрежи да разрешите проблема. Открийте своите нови приятели, своя нов начин на комуникация. Това ще ви накара да се чувствате по-уверени и балансирани в живота.

Можете да използвате социалната мрежа за документиране на своето възстановяване

Помислете за Instagram. Вероятно смятате, че е пълен със снимки на миловидни котки и рецепти, но за някои хора това е мрежа, която се е превърнала във важна стъпка в процеса на възстановяването им.

Instagram е дом на много различни общности от хора, които например страдат от хранителни разстройства и използват платформата за документиране на лечението си.

Някои от тези акаунти се състоят от публикация на всяко едно хранене, проследяване на прогреса, а други постват селфита и неща, които ги правят щастливи и уверени.

Всички те си приличат по това, че информират за своите добри и лоши дни.

Някои от акаунтите са анонимни, а други не.

Можете да използвате социалните мрежи и за да проследявате процеса на възстановяване на вашето ментално здраве. Просто разгледайте във времето назад какво сте писали като статус или просто съобщения.

Можете да използвате социалните мрежи, за да се борите със стигмата

Ако темата ви вълнува, можете да използвате социалната мрежа, за да се борите със стигмата, която засяга менталните болести и здраве, за да могат другите хора да се чувстват по-уверени, когато се нуждаят от помощ и споделят своята история.

Менталното здраве е нещо, което хората често пазят за себе си. Отварянето към другите може да помогне за възстановяването им и да им покаже, че не са сами.

Един от популярните примери за това е хаштагът #TalkingAboutIt, стартиран от Сами Никълс. Той окуражава хората да туитват своите емоции и опит, свързан с менталното здраве.