Независимо дали искате да избягате или да прегърнете студа, време е да започнете планове за зимната си ваканция. Ето няколко предложения – от Кейптаун до Лапландия.

Кейптаун, Южна Африка

Защо я харесваме: от декември до март сафари приключенията остават на заден план, за да отстъпят място на най-космополитния град и прекрасното време. През лятото в Южното полукълбо ресторантите, хотелите и нощната сцена съперничат на големите европейски и американски метрополиси.

Сезонът е силен и в южноафриканските винени региони - от Стеленбош до Франшоек и Суартланд, които са на път с кола. Ако все пак жадувате за дивата природа, опитайте морско сафари, за да видите големите бели или сини акули край бреговете или да се насладите на красотата на полуостров Кейп.

Патагония, Чили

Защо я харесваме: айберги, планини, фиорди, тропически гори, пуми и гуанакос (братовчеди на пумите). Добре дошли в патагонското лято, най-южната част на Южна Америка, където може да се радвате на невероятна природа.

Перлите в короната на Патагония са трите най-високи върха Cuernos del Paine, разположени в сърцето на националния парк Torres del Pain. Насладете се на покритите със сняг планини, направете еднодневна екскурзия, а ако търсите лукс, отседнете в шикозна лоджия и идете на някоя от 50- те екскурзии с кон.

Френска Полинезия

Защо я харесваме: искате екзотична тропическа локация? Изберете Френска Полинезия – тук може да проучите пет различни архипелага, които покриват площ, по-голяма от Европа, да си почивате в Бора Бора, диамантът на архипелага Тахитиан.

Отседнете в някое от водните бунгала, които може да наемете тук. По това време на годината цените са по-ниски, защото се води дъждовен сезон, но все пак има много слънчеви часове. Ако търсите по-икономично екзотично пътешествие, изберете остров Мореа, който предлага кристални води, планини и разбира се, бунгала във водата.

Шведска Лапландия

Защо я харесваме: всяка година оригиналният Леден хотел в Jukkasjärvi се преражда, като за направата му се използват близо 10 милиона галона (близо 38 милиона литра) сняг, за да създаде ледени гостни стаи.

Новите, сюрреалистични "арт апартаменти" са проектирани и гравирани в лед, а целият дизайнерски хотел е в замразено състояние ( лоби със стилни ледени дивани и полилеи, изработени от 1 000 ръчно нарязани ледени кристали).

Температурата е около -5 градуса във вътрешността на хотела, а отвън е още по-студено. Тук може да се полюбувате на Северното сияние, но ако все пак студът не ви допада, може да се скриете в съседното помещение, където са баните. През новиь сезон в хотела ще има и отоплен луксозен апартамент, който ще ползва само слънчева енергия.