Какви са очакванията и експертните прогнози за пазара на бизнес имоти през 2017 г. коментира в интервю за Profit.bg Росен Григоров от водещата консултантска компания MBL|CBRE.

Г-н Григоров се присъединява към мениджърския екип на MBL|CBRE след 10 години на различни позиции в “УниКредит” в България и Австрия. Ролята му в консултантския отдел на MBL|CBRE е комплексна – от изготвянето на консултантски доклади, пазарни проучвания и анализи, през развитието на клиентската мрежа и портфолиото от услуги, до управление работата на екипа от сътрудници.

От 2010 г. е CFA charterholder и член на CFA Institute и на Българската CFA асоциация. Той е сред финалистите в конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2015 година.

Какви са прогнозите ви за сектора на офис площите догодина – кои са предстоящите по-големи проекти, как ще вървят наемните нива? Очаква ли се оживление в търсенето?

Офис секторът се очерта като най-динамичния през последните 1-2 години, от гледна точка на търсене на площи и нови проекти. Очаквам тази тенденция да продължи и през 2017 г., като ще наблюдаваме леко покачване на наемните нова.

Виждаме все повече новостроящи се сгради, в които вече са сключени предварителни договори за наем на значителна част от общата площ. Най-големите проекти, които са планирани да получат разрешение за ползване през 2017 г., са Милениум Център и Сити Тауър.

Какво очаквате за индустриалните имоти през 2017-а - тенденции и цени?

През последното тримесечие на 2016 г. бяха обявени планове за нови логистични площи, като особено привлекателен е районът по източната дъга на Околовръстния път на София, в близост до двете магистрали. Този подсегмент на индустриалните площи, движен от спекулативен инвеститорски интерес, ще се развие през идната година.

Динамиката при площите за собствено ползване, например производствени обекти, ще зависи от много фактори, включително от промените в икономическата среда. Забелязват се положителни тенденции - например секторът на автомобилните компоненти, което е знак, че България се превръща в предпочитана дестинация за тази индустрия.

Наемните нива и продажните цени при индустриалните площи традиционно са по-постоянни. Очаквам стабилни нива до леко покачване през 2017 г.

Как ще се развива сегментът на търговските площи - проекти, наемни нива?

При търговските центрове се наблюдава насищане – наемните нива са стабилни, а нови големи проекти не се очакват. Собствениците на по-проблемните активи започват да обръщат все по-голямо вниманите на активното управление и подобряването на търговските и финансови резултати.

Търговски площи занапред е по-вероятно да се появят като част от мултифункционални комплекси, в комбинация с жилищна, офисна или хотелска част. По-голям интерес ще представляват разместванията при големите хранителни вериги – например Лидл и Кауфланд продължават да са активни с откриването на нови обекти, включително с различен от досегашния формат. Пикадили зае някои от помещенията на Карфур, но пък излезе от други ключови локации.

Споменете някои от най-големите проекти, които се очаква да се появят през 2017 г. в трите сегмента? Ще има ли нови молове?

Както вече споменах, при офисите това ще са Милениум Център и Сити Тауър, които ще бъдат завършени. Очаквам репозициониране на съществуващи молове, но не и нови проекти.

При индустриалните има активизиране в източната част на София - предстои изграждането на трета фаза на Logistic Park East Ring в близост до с. Нови Хан, а другият по-голям проект ще е Логистичен Парк София Ринг в района на с. Кривина.

Кои са най-атрактивните локации в София и на какво се дължи това?

Варират при различните видове площи – при офисите най-атрактивен остава районът около Цариградско шосе, както и в близост до центъра, до спирка на метро, лесен достъп, наличие на търговски обекти. При търговските имоти – установените търговски улици в центъра и помещения в силно представящи се молове, с добър микс от наематели, привличащи голям поток от посетители.

За индустриалните най-атрактивни са зоните около Летище София и Околовръстния път, както и в близост до магистрала Тракия и Хемус, като водещ фактор е бързият и удобен достъп, наличната инфраструктура, по-евтината работна ръка, в сравнение със София.

Кои ще са най-предпочитаните активи в сектора на бизнес имотите според вас?

Няма еднозначен отговор, тъй като инвеститорите са различни. Например, за международен институционален инвеститор - фонд, инвестиращ в бизнес имоти, интерес ще представляват стабилни, добре представящи се големи активи (или портфейл от активи) в офисния и търговския сегмент.

Търси се голям размер на сделката и висока предвидимост, дори доходността да е по-ниска от тази за друг вид имоти. Местен, спекулативно настроен инвеститор, ще се ориентира към по-малки, подценени активи (хотели, търговски, индустриални), с цел да ги репозиционира и извлече печалба.

Такива сделки се сключват при по-висока доходност поради по-високия риск. За индивидуални инвеститори интерес продължава да представлява жилищният сектор, включително парцели за жилищно строителство, и малките търговски имоти (магазини), където се реализира по-ниска доходност, но са по-достъпни като размер на сделката и са по-лесни за управление.

През 2016 г. MBL|CBRE направи проучване сред най-големите наематели на пазара на офис площи. Как изглежда идеалният офис, според големите корпоративни наематели у нас?

Изборът на офис за компанията е стратегическо и комплексно решение, което трябва да балансира между оптимални оперативни разходи, добра и лесно достъпна локация, достъчен брой паркоместа, наличие на удобства за служителите, качество и надеждност на сградата и сградните инсталации, функционалност на пространството.

От гледна точка на това, използването на добри архитекти и консултанти по управлението на проекти е от ключово значение, за да може крайният продукт да отговаря на изискванията на наемателя.

Ако трябва да дам пример, голям корпоративен наемател с персонал около 200 души би търсил офис сграда от клас А на голям булевард, в близост до метростанция, с възможност за наемане на площ на едно ниво от около 2 000 кв. м, както и да има възможност за разширяване.