Казват, че парите са равносилни на власт, а Владимир Путин има много власт в момента. Но колко точно пари притежава?

Не казва. Нетното състояние на руския президент отдавна вълнува шпиони и хакери от цял свят. Но дешифрирането му е почти невъзможно и вероятно е разпределено в тайна мрежа от холдингови компании, недвижими имоти и сметки на други хора, пише Time.

Ето какво е известно.

Най-често цитираните данни идват от бивш съветник на средно ниво в Кремъл на име Станислав Белковски. През 2007 г. той заяви, че състоянието на Путин възлиза на най-малко 40 млрд. долара. Тази сума би го поставила в топ десет на милиардерите на списание Forbes.

Източникът от Кремъл базира изчисленията си на предполагаемите дялове на Путин в редица компании, главно в петролния сектор. Руският президент контролира 34% от петролната компания Сургутнефтгаз, 4.5% от газовия гигант Газпром и има значителен дял в компанията за търговия с горива Гунвор.

Американските федерални власти също свързват Путин с Гунвор. „Путин има инвестиции в Гунвор и може би има достъп до финансирането на компанията“, съобщи американското финансово министерство в комюнике от 2014 г., в което обяви санкциите върху Русия.

Гунвор, която постигнала приходи от 93 млрд. долара през 2012 г., отрича, че Путин някога е имал собственост в компанията.

През 2012 г. Белковски заяви в интервю за Бюрото за разследваща журналистика, че Путин вече притежава 70 млрд. долара, въз основа на нова информация от „достоверни източници от корпорациите“.

Това би приближило Путин до Бил Гейтс, който според Bloomberg е най-богатият човек в света с нетно състояние от 84 млрд. долара. Друг не толкова надежден критик на руския президент твърди, че истинското му богатство може да е 200 млрд. долара.

Путин има и някои видими притежания, които показват богатството му. Сред тях е дворец на черноморския бряг, който се оценява на 1 милиард долара. Той включва „великолепна фасада, напомняща за дворците на руските царе от XVIII в.“, пише ВВС. Палатът разполагал още с частен театър, площадка за кацане на три хеликоптера и стаи за охраната.

Дворецът бил построен лично за Путин, но платен чрез таен фонд, създаден от група руски олигарси, твърди живеещият в изгнание руски бизнесмен Сергей Колесников, който разкрива схемата пред ВВС.

Според тази схема в страната съществува система, при която президентските правомощия дават на Путин достъп не само до корпоративното богатство на Русия, но и до личните сметки на някои от най-богатите руски олигарси.

Ако слуховете са верни, черноморският дворец не е единственият, който Путин притежава. Той има 20 палата, четири яхти, 58 самолета и колекция от часовници на стойност 460 000 евро, показва скандален доклад, написан от бивш вицепремиер през 2012 г.

„В страна, в която 20 млн. души едва свързват двата края, луксозният живот на президента е безсрамно и цинично предизвикателство към обществото“, написал Борис Немцов в документа, цитиран от Telegraph.

Изданието разказва и за „малко известна триетажна резиденция край Саратов, на брега на река Волга, която разполага с германски полилеи и италиански мебели, зала за билярд, зимна градина, басейн и сауна“.

Вероятно никога няма да узнаем истината за богатството на Путин. За разлика от Доналд Тръмп, руският президент публично занижава нетното си богатство. Путин обаче не отрича някои безценни притежания, разказва репортерът на New York Times Стивън Лий Майърс в книгата си „Новият цар“.

„Аз съм най-богатият човек не само в Европа, но и в целия свят - колекционирам емоции“, казва Путин. „Богат съм с това, че хората в Русия два пъти ми повериха лидерството на една велика страна. Смятам, че това е най-голямото ми богатство“, допълва той.

Снимки: Instagram