Правителството предостави безвъзмездно на община Белене терен на остров Персин за изграждане на парк-мемориал в памет на жертвите на тоталитарния режим, загинали в лагера на смъртта.

Имотът от 110 дка с шест построени в него сгради към момента се ползва от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Идеята е да бъде използван за създаването на комплекс, който да почете паметта на хилядите българи, намерили смъртта си в лагера, създаден през 1949 г. за превъзпитаване на „враговете на народа“. Тя се подкрепя от обществен комитет, създаден от католическия свещеник Паоло Кортези през 2014 г.

Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху три терена в Айтос, формиращи бившия казармен район, и ги прехвърли в собственост на общината. Имотите са с отпаднала необходимост за отбранителното ведомство.

Намерението на местната власт е да ги използва за подобряване на инфраструктурата, за нуждите на спорта, образованието и културата.

Решението на Общинския съвет в Айтос за придобиване на имота е от 2016 г. При посещението си в града миналата седмица премиерът Борисов пое ангажимент пред местните жители да ускори процедурата по прехвърлянето на собствеността.

Друг имот с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната – летището край с. Равнец, е прехвърлено в собственост на община Бургас. В Общия устройствен план на общината районът е предвиден за обособяване на икономически зони.

С изграждането на индустриален парк ще бъдат разкрити нови работни места, ще бъдат привлечени инвеститори, което ще окаже благоприятно влияние върху развитието на бизнеса и на региона като цяло.

Община Средец получава Военния клуб, който се намира на ул. „Д. Благоев“ №16 в общинския град. Помещенията ще се използват за изпълнението на културни прояви, военно-патриотична дейност и създаването на музейна сбирка.

На община Димитровград се прехвърля собствеността върху четири спортни обекта – зала „Младост“, комплексите „Миньор“ и „Раковски“ и площадка „Миньор“. Това ще позволи на местната власт да създаде повече възможности на жителите за практикуване на физически упражнения и спорт.

Правителството намали капитала на „Рибни ресурси” ЕООД с правото на собственост върху имот и го прехвърли безвъзмездно на община Варна. Целта е да се реализира проект на местната власт за скатно залесяване на брега, изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони.

С осъществяването на проекта ще се даде възможност и за каботажно плаване и осъществяване на връзка по вода между квартал „Аспарухово” и Морска гара – Варна, и за рибарски цели.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот в местността „Широкия рът“ край с. Вакарел, община Ихтиман. Имотът включва триетажна административна сграда със застроена площ 215 кв. м, представителен ловен дом „Арамлиец“ със застроена площ 218 кв. м и помощни помещения.

Те не служат за изпълнение на функциите на териториално поделение „ДЛС Арамлиец” и са престанали да имат качеството на имот – публична държавна собственост.

Поради допуснати неточности, правителството направи корекции в РМС 536/2016 г. за отнемане от Министерството на отбраната на имот – публична държавна собственост, и за безвъзмездното му предоставяне за управление на Комисията за защита на личните данни. С промяната се уточняват квадратурата на имота и неговият идентификатор по кадастрална карта.