Вчера Унгария отбеляза националния си празник. В тази връзка британският вестник Daily Telegraph изброява 25 интересни факта за източноевропейската страна.

1. Унгария е необичайно място за плажна ваканцияСъс своите почти 600 кв. км. езерото Балатон е най-голямото в Централна Европа. То е толкова голямо, че често го наричат Унгарско море, а туристи се стичат към бреговете му от десетилетия в търсене на слънчеви лъчи. А водата в близкото езеро Хевиз има медицински свойства и се смята, че лекува ревматизъм.

2. Можете да се възползвате от лечебните води и в затворено пространство

Благодарение на изобилието си от естествени горещи извори Унгария разполага с около 450 СПА центъра и бани. Културата на баните съществува още от римски времена и се смята, че те са най-добрият лек срещу махмурлук.

3. Унгарците са много изобретателни

Сред видните изобретатели са скулторът и професор Ерно Рубик, който през 1974 г. създава Кубчето на Рубик, физикът Имре Броди, който през 1937 г. изобретява лампата с нажежаема жичка и журналистът Ласно Биро, който през 1938 г. патентона химикалката.

4. И са носители на много Нобелови награди

Унгария е дала на света 13 нобелови лауреати, повече на глава от населението, отколкото Финландия, Испания, Канада или Австралия. Те са печелили във всички категории с изключение на Нобеловата награда за мир.

5. Има статуя, която може да ви направи велик писател

Според легендата, ако се докоснете до химикала на Статуята на Анонимния в Градския харк в Будапеща, това ще ви осигури изключителни умения за писане. Може и да не ви се вярва, но лъскавата повърхност на химикала показва, че вероятно мнозина са повярвали в легендата.

6. В Унгария се намира първият в света официален винен регионБутнете настрана чашата си с бордо. Крал Карл I обявява официално област Токай в Унгария за винена област, където се произвежда вино още от 5 в. сл. Хр.

7. Майсторът на илюзията

Ерих Вайс, по-известен като илюзиониста Хари Худини, е роден в Будапеща през 1874 г. и става световноизвестен със способността си да се освобождава от белезници, усмирителни ризи и да бяга от китайската водна клетка.

8. Палинка се смята за лек за всякакви болестиОткажете глътка от прочутата плодова ракия и рискувате да обидите много унгарците, да не говорим, че ще предизвикате смут. Местните жители се кълнат в способностите на питието. Боли ви главата? Палинка. Имате менструални болки? Палинка. Нервни сте? Палинка. Както гласи поговорката: „Палинка в малки количества е лекарство, а в големи количества – лек“.

9. Смята се за обидно да чукате чашите си за бира

Според легендата, когато през 1848 г. Унгарската революция срещу хабсбургите е разгромена, 13 унгарски генерали са екзекутирани, като австрийците чукали бирените си чаши след всяка екзекуция. В резултат на това унгарците си обещали да не чукат чашите си с бира 150 години. След като времето минало, традицията се запазила.

10. Водната топка е национален спорт

Може би най-известният мач по водна топка в историята е кървавият плейоф между Унгария и СССР през 1956 г. на Олимпийските игри в Мелбърн. Унгария побеждава с 4:0, преди мачът да бъде спрян, за да се избегнат сблъсъци. На Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. за първи път се появява турнир по водна топка и при жените.

11. Най-добрата шахматистка в света е унгарка

Юдит Полгар печели титлата грансмастър още на 15-годишна възраст през 1991 г., което е рекорд. Шах се играе навсякъде в страната, включително на плаващи дъски в термални бани.

12. Числото 96 е много важно

Коронясването на Арпад за първи крал на унгарския народ бележи началото на унгарската държава през 896 г. Метрото в Будапеща е построено през 1896 г., точно за 1000-годишнината на страната. По закон сградите в Будапеща не трябва да надвишават 96 фута (29 метра), а унгарският национален химн трябва да бъде изпълнен за 96 секунди, ако се свири в правилното темпо.

13. Същото се отнася и за червения пиперНякога търгован с комунистите като твърда валута, днес в Унгария се произвеждат над 1000 тона червен пипер на година. Има и два музея на червения пипер, които дават представа за индустрията, а посетителите могат да опитат от различните видове червен пипер.

14. От Унгария идва и думата coach (туристически автобус – бел. ред.)

По-точно Коч – градът, в който се смята, че са се появили превозните средства за първи път през XVI в.

15. Будапеща има най-старото метро в континентална Европа

То започва да работи през 1896 г. и е втората най-стара електрическа подземна железница в света, като отстъпва само на метрото в Лондон.

16. Както и естествен подземен лабиринт

Най-голямата геотермална пещерна система може да бъде открита под столицата и се състои от около 200 подземни камери. Докато експедициите са достъпни само за квалифицирани посетители, някои от пещерите могат да бъдат видени от разстояние и от обикновени туристи.

Държавите с най-добро и най-лошо туристическо мотоДжибути държи палмата на първенството в класацията на Daily Telegraph

17. Будапеща има втората по големина синагога в света

Синагогата Дохани, която има 3000 седящи места, е най-голямата в Европа и е включена в Списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство.

18. И някои от най-интригуващите заведения

Бира в кръчмите на Будапеща е задължителна, когато посещавате града. Те се намират в много от бомбардираните и белязани с куршуми сгради и са интересно място за палинка и за провеждане на тържества.

19. Холивуд нямаше да е същият без унгарците

Основателят на Paramount Pictures Адолф Зукор, Вилмос Фрайс, по-известен като Уилям Фокс, и режисьорът на „Казабланка“ Майкъл Къртис, чието истинско име е Мано Каминер, са родени в Унгария

20. Нито пък ДракулаСмята се, че граф Дракула се базира на злодея от XV век Влад Цепеш, който тероризирал Влахия, в миналото част от Унгария, докато не бил хвърлен в затвора от крал Матиас.

21. Елвис Пресли е почетен гражданин на Будапеща

Посмъртното гражданство е присъдено на музиканта през 2011 г. като признание за героичния му статус, след като изпълнението на Peace in the Valley по американска телевизия привлече вниманието към революцията от 1956 г. В унгарската столица има и булевард „Елвис Пресли“, посветен на звездата.

22. Туристите в унгарската столица предпочитат пинбол пред исторически забележителности

Открит през 2015 г., музеят на пинбола в Будапеща включва над 130 класически машини и има висок рейтинг в TripAdvisor, изпреварвайки Площада на героите, замъка „Буда“ и Мостът на свободата.

23. В Унгария деца работят в железниците

В детската железница, която минава по хълмовете Буда, работят почти изключително деца между 10 и 14 години от местните училища, които продават билети, кондуктори са или продават сувенири на гарата.

24. Унгарските имена се регулират със закон

Родителите трябва да се съобразяват със закон на имената, когато трябва да изберат как да кръстят децата си. Имената трябва да идват от предварително одобрен списък, а всяка отклонение трябва да бъде утвърдено от Научния институт по лингвистика към Унгарската академия на науките. Така че Епъл и Бруклин не се срещат сред унгарските имена.

25. Езикът е много, много труден

Унгарският език е част от угро-финските езици и се смята за един от най-трудните езици в света.