12 нови вида облаци, включително рядък облак, подобен на вълна, бяха признати за първи път от Международния атлас на облаците, съобщава ВВС.

Атласът, който датира от 19-и век, е глобална референтна книга за наблюдаване и идентифициране на облаци. За последен път тя беше ревизирана през 1987 г., а новото й изцяло дигитално издание включи вълнистия облак след кампании, организирани от граждани и учени.

Сред новите попълниния са спираловиден облак и облаци, образувани от реактивната диря на самолетите.

След първото издание през 1896 г. Международният атлас на облаците се превърна във важен референтен инструмент за хора, работещи в метеорологичните служби, авиацията и корабоплаването.

Първото издание включваше 28 цветни фотографии и постави стандарти в класифицирането на облаците. Последното пълно издание беше публикувано през 1975 г. с ревизия от 1987 г., която бързо се превърна в колекционерска книга.

В дигиталната ера новият атлас първоначално ще бъде наличен като уеб потрал и за първи път ще бъде достъпен за публиката. Международната метеорологична организация публикува атласа и има последната дума върху съдържанието, включително добавянето на нови облаци.

Тази година бяха включени 12 нови облака, най-известният от които е asperitas (бурен на латински), тъй като облаците изглеждат като разпенени морски вълни, гледани отдолу. Облаците са наблюдавани за първи път над Айова през 2006 г., но скоро от целия свят заваляват сходни снимки към Сдружението за оценка на облаците.

То започнало да лобира за официалното признаване на този вид облак, но официалното му включване в атласа до известна степен е изненадващо.

Влиянието на технологиите е ключов елемент в развитието на атласа. Хора от цял свят могат да улавят и обменят снимки на смартфоните си на летящи облачни образования. Атласът включва и признание на поцеса, който води до образуване на облак, така че облаците, които изникват от горски пожари, сега се класифицират като flammagenitus.

В Сингапур наблюдаваха рядка огнена дъгаНевероятната топка от многоцветна светлина се образува „от нищото“ зад облак в понеделник следобед в североизточния квартал на града-държава

По същия начин облаци, образувани над гори или водопади, също се класифицират наред с едни от най-често срещаните облаци в небето, образувани от изгорелите газове на самолетите. Новият атлас признава и някои метеорологични явления, за които не е сигурно, че могат да бъдат определени като облаци. Сред тях са дъга, снежни дяволи и градушка.