Всички знаем какво е полиглот – това е човек, който владее добре поне няколко чужди езика, освен майчиния му.

Билингвален пък е онзи, който може да говори свободно два езика, а трилингвален – съответно три езика.

Ако знаете шест или повече различни езици, то тогава вие сте хиперполиглот. Тези хора обаче са изключително рядко срещани.

Според Wikipedia най-плодотворният жив полиглот в света днес е Заяд Фазах, който, заедно с майчиния си арабски език, твърди, че говори още 62 други езика.

Най-добрият полиглот в историята е кардинал Джузепе Гаспардо Мезофанти, който не само че е говорил до сто езика гладко (около петдесет от тях са били само диалекти), но при посещение от лорд Байрон той го изненадва с това, че има познание за определени неща от местния лондонски жаргон, за които самият поет не е бил осведомен.

При езиците обаче също има мода и с течение на годините тя се променя, в зависимост от политически и икономически фактори. Днес, например, най-често срещаният втори език в България е английският. Само преди няколко десетилетия това е руският.

В няколко бургаски училища пък от миналата година вече засилено се преподава китайски – с оглед на бъдещи икономически отношения на страната ни с тази държава.

И така, на кои езици да наблегнем, когато подбираме образование на детето, за да му осигурим най-добро бъдеще?

Според учените това са френският, немският и китайският мандарин. Доброто им владеете би гарантирало най-добрата възможност за професионална реализация на децата.

Проучването е проведено от английски учени, според които обаче близо половината от анкетираните деца в родната им страна не знаят нито един чужд език.

Подобно изследване у нас, направено в цяла Европа от Евростат, показа, че 87.2 на сто от децата учат английски. България е и сред държавите в ЕС, в които най-често изучаваният втори чужд език е руският – при 17.9 на сто от учениците.

У нас обаче едва 1.3% от децата изучават втори чужд език.