Криптовалутата биткойн поевтиня с ¼ само за три дни. В периода 12 – 15 юни цената на биткойна се смъкна с цели 24.5%, до 2 296.53 долара, сочат изчисления на Profit.bg на база данните на CoinDesk.

Това е с 745 долара по-ниска стойност спрямо рекорда от 3 041 долара, постигнат по време на търговията в началото на тази седмица.

Една от евентуалните причини за резкия спад навярно се крие в поредицата от кибератаки срещу някои от основните биткойн борси по света. Освен това, нарастването на интереса към виртуалните валути донесе гигантски трафик на онлайн платформите, занимаващи се с търговия, което, логично, създаде проблеми и повдигна въпроса дали тази нова индустрия може да се справи със засилващата се истерия около криптовалутите.

„Инвеститорите с активи в централизираните борси за криптовалути трябва да бъдат внимателни”, смята Бенджамин Робъртс, съосновател и изпълнителен директор на Citizen Hex - канадски стартъп за търговия с криптовалути, подкрепен от три фонда за рисков капитал.

По думите на Робърст, нарастването на активите по големите борси предизвиква още по-голям апетит от страна на хакерите по света, предава CNBC.

Това получи и своето доказателство през тази седмица. Bitfinex, най-голямата борса за виртуални валути, базирана на щатски долар в Америка, обяви на своя сайт, че е подложена на атаки, целящи да парализират системата, чрез претоварването й с поток от информация.

Проблемът бе разрешен за около час, като от борсата посочиха, че въпреки „продължаващата атака”, „повечето потребители ще могат да използват платформата нормално”.

Друга малка биткойн борса също публикува съобщение в Twitter за подобна така срещу нейните системи, която временно свали нейния сайт. След ден обаче, борсата изтри съобщението в социалните мрежи, като търговията на платформата й продължи нормално.

Атаката не е изненадваща при този бичи пазар в момента, смятат анализатори.

Има голяма разлика между атаки, предизвикващи невъзможност за изпълнение на услугата, и такива, които водят до загуба на средства на клиентите, обяснява Крис Бърниск, ръководител на блокчейн продуктите в ARK Investments. Според него все още не сме видели атаки от втория вид.

Според експерти, кибератаките могат да позволят на хакерите да манипулират биткойн пазарите. Ако дадени борси по света бъдат нефунционални за определено време в резултат на атаки, това може да даде възможност на инвеститори да наберат предимство от разликата в цените.

Друга от причините за спада в цената на биткойна е прекомерното наливане на пари в редица други виртуални валути. Една от тях е криптовалутата етер, която се радва на четирицифрени ръстове в цената, което е обяснимо поради старта й от много ниска база.

„Спекулативната лудост никога не е нещо добро. Мисля обаче, че не се намира все още в този период”, коментира Адам Уат, вицепрезидент на Coinbase и генерален мениджър на борсата GDAX.

Напливът на парични средства към новите криптовалути възлиза на милиони долари всяка седмица. Bancor набра 153 млрд. долара в началото на седмицата, а IOTA счупи рекорда с цели 1.5 млрд. долара набрани средства.

Напливът на все повече и повече биткойн инвеститори натоварва сериозно онлайн платформите. Така например, Coinbase, която оперира втората най-голяма борса на база долара в САЩ, обяви, че е възможно потребителите да не могат да използват услугите им поради твърде висок трафик.

Растящият пазар на виртуалните валути води и до разрастване на операторите на борси и прочее. Така че проблемите с трафика все пак ще намерят разрешение, рано или късно.

Доказателство за това е фактът, че платформата CoinDesk се премести през последните няколко седмици в нов офис в Манхатан, като планира да увеличи екипа си до 28 души. Coinbase пък има 25 свободни работни позиции, публикувани на сайта си.

Въпреки драстичния спад, все пак биткойнът започна бавно да възстаноява цената си. Към момента на публикуване на материала той се търгува срещу 2 487.72 долара.

Пазарната капитализация на най-популярната криптовалута достига 40.78 млрд. долара. Биткойните в обращение по света възлизат на 16 391 938 броя.