Напрежението около ядрените оръжия нараства все повече, след като Северна Корея съобщи, че е направила успешен тест на междуконтинентална балистична ракета.

Това става на фона на нарастващото притеснение във връзка с военните способности на страната и засилването на реториката на новата американска администрация в тази връзка.

Докато режимът в Пхенян увеличава честотата, с която прави ракетни тестове, министърът на отбраната на Доналд Тръмп - Джим Матис, предупреди Северна Корея с „ефективен и съкрушителен“ отговор, ако използва ядрени оръжия.

В други части на света се говори за разширяване на ядрените арсенали. През декември м. г. руският президент Владимир Путин каза на среща с ръководители на отбраната, че засилването на ядрения капацитет трябва да е ключова цел за 2017 г. След това Доналд Тръмп използва Twitter, за да отговори, като обеща да направи същото.

Подобна реторика предизвика притеснения заради ядрения капацитет на света и непредсказуемостта на хората, които отговарят за ядрените бойни глави. Изглежда, че светът е далеч от това да прояви разум – милиони килотонове вече са на военна служба в цял свят.

Държавите, които притежават ядрено оръжие, разполагат с около 15 000 ядрени бойни глави, мнозинството от които принадлежат на САЩ и Русия. Смята се, че малко под 10 000 ядрени бойни глави са на военна служба, а останалите очакват да бъдат унищожени, сочат данни на Асоциацията за контрол на оръжията.

Кои държави имат ядрени оръжия?

В света има пет ядрени държави – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ. Те официално са признати като притежаващи такива оръжия от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Този договор признава и легитимира арсеналите им, но те нямат право да ги доизграждат и поддържат завинаги. Всъщност, тези държави са поели ангажимент да ги елиминират. Още четири държави също притежават ядрени оръжия – Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея. Тези страни не са подписали договора и заедно имат около 340 ядрени оръжия.

Русия и САЩ обаче са лидери по брой ядрени оръжия в света, като заедно споделят 88% от световния арсенал. Цифрата нараства до 93%, когато вземем предвид изтеглените ядрени бойни глави.

Колко смъртоносни могат да са тези оръжия?

Притежаваните в момента от света 14 900 ядрени оръжия имат достатъчна сила, за да убият милиони хора и да изравнят със земята десетки градове. Според изследване на Daily Telegraph, арсеналите на САЩ и Русия имат сила, равняваща се на 6600 мегатона. Това е една десета от цялата слънчева енергия, която Земята получава всяка минута.

Според сайта NukeMap, пускането на В-83 - най-голямата бомба в настоящия арсенал на САЩ, би убила 1.4 млн. души в първите 24 часа. Още 3.7 млн. души ще пострадат, след като радиусът на термалната радиация достигне 13 километра.

“Царица бомба“ пък е най-голямата тествана бомба от СССР. Ако тя бъде пусната над Ню Йорк, може да убие 7.6 млн. души и да рани още 4.2 млн. Падналите радиоактивни частици могат да достигнат район от около 7880 км при ветрове от 15 км/ч, засягайки още милиони хора.

Арсеналите на САЩ и Русия са регулирани от редица договори, които поставят ограничения върху броя и вида ядрени бойни глави и системите за доставка, които имат.

Ако някоя от двете държави смята да разшири ядрения си капацитет, както Тръмп и Путин намекнаха, това може да разбие договорите на пух и прах и да тласне света към нова Студена война.